Do 17. januara prijave za takmičarski program 69. Martovskog festivala

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

MARTOVSKI FESTIVAL 66/67 MARTOVSKI FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA 19.04.2021. FOTO Stanislav Milojkovic
Podelite vest

Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ove godine biće održan od 29. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent ove manifestacije. Odbor Martovskog festivala raspisao je 8. novembra prošle godine konkurs za takmičarski program festivala, koji je otvoren do 17. januara 2022. 

Prijave za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) se vrše preko sajta www.martovski.rs. Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, isključivo za prijavu kratkometražnih filmova i to u sledećim kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni film i video art. Prilikom prijavljivanja međunarodnih filmova plaća se naknada (submission fee) u iznosu od $20, a prijava na konkurs se vrši preko Filmfreeway platforme Martovskog festivala: https://filmfreeway.com/MARTOVSKI

Konkurs važi za filmove proizvedene 2020. godine i kasnije, a producenti ili autori selektovanih filmova biće obavešteni najkasnije do 01. marta 2022.

Jedan od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala i ove godine publici će predstaviti bogat filmski program u takmičarskim kategorijama i revijalne projekcije ostvarenja istaknutih autora. Planirane su i brojni stručni programi za profesionalce i filmske entuzijaste, tribine i razgovori sa filmskim autorima i gostima festivala, kao i drugi prateći programi.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, ističe da je prošlogodišnje izdanje manifestacije bilo po mnogo čemu specifično:

„67/68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma koji je održan od 19. do 25. aprila 2021. godine, bio je jedini filmski festival u Srbiji i regionu, a možda i šire, koji je imao  dvostruko izdanje: dupli takmičarski program i duple nagrade – i za 2020. i za 2021. godinu. Imao sam nezahvalnu ulogu da budem jedini umetnički direktor u istoriji Martovskog festivala koji je najpre morao da odloži festival, a onda i još nezahvalniju ulogu, da održi dvostruko izdanje ovog važnog filmskog festivala. Odziv gledalaca i autora bio je ohrabrenje i za mene i za kolege iz Doma omladine Beograda, sa kojima organizujem festival uz pokroviteljstvo grada Beograda, da smo na pravom putu. Nadajmo se da će tako biti i ove godine koja će biti priprema za veliki jubilej koji će uslediti dogodine – 70 godina Martovskog festivala!“

Podsetimo, Odbor Martovskog festivala doneo je u martu 2020. odluku o odlaganju 67. izdanja zbog pandemije koronavirusa, a kako se do jeseni iste godine nisu stekli uslovi za njegovo održavanje, na predlog Gradskog sekretarijata za kulturu, doneta je odluka da se 2021. godine održi duplo izdanje. Prvi termin u martu (25-29.3.2021.) odlukom Odbora Festivala pomeren je zbog nestabilne epidemiološke situacije na termin u aprilu, kada je i održan.

Dupli Martovski festival imao je u zvaničnom programu dve takmičarske selekcije sa ukupno 95 filmova. Za 67. Festival 54 filma u 5 kategorija: četiri domaće – dokumentarni do 50′ (7), dokumentarni preko 50′ (5), kratkometražni igrani (9), animirani (8) i eksperimentalni (7) i  jedna međunarodna – kratkometražni igrani (18). A za 68. Festival 41 film u 5 kategorija: četiri domaće – dokumentarni do 50′ (6), dokumentarni preko 50′ (5), kratkometražni igrani (6), animirani (5) i eksperimentalni (7) i jedna međunarodna – kratkometražni igrani (12).

Na predlog umetničkog direktora Odbor manifestacije je, u skladu sa Pravilima Martovskog festivala (čl.24, st.2), doneo odluku da se umesto šest Grand Prix nagrada po kategorijama, uvede samo jedan Grand Prix Festivala za najbolji film, kako je to bilo nekad u istoriji Martovskog festivala. Tako su odlukom žirija, na 67/68. Martovskom festivalu dodeljene ukupno 22 nagrade (po 11 za svaku godinu, uključujući i Grand Prix).

Na otvaranju 67/68. Martovskog festivala dodeljena je i Nagrada za životno delo. Odbor Festivala doneo je odluku još 2020. godine da se ovo priznanje dodeli velikanu naše filmske muzike, Zoranu Simjanoviću. Na žalost, uoči početka festivala, Simjanović je preminuo od posledica korona virusa, pa je nagrada uručena njegovoj supruzi Ljiljani Erić Simjanović.

U okviru pratećeg programa 67/68. Martovskog festivala prikazana su i 94 filma u sklopu tri programske celine: Domaća, Regionalna i Svetska panorama. Održane su i brojne radionice i tribine, a pored onlajn gostovanja filmskih autora i stručnjaka, Martovski festival imao je i brojne goste uživo, uprkos otežanim putovanjima u uslovima pandemije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd. Pokrovitelji su grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, a prijatelj festivala je LUKOIL SRBIJA.

www.martovski.rs

*****************

Usled globalno neizvesne epidemiološke situacije, Odbor Martovskog festivala zadržava diskreciono pravo da usled zdravstvenih mera i propisa koji budu važili u vreme održavanja festivala, donese odluku o eventualnom pomeranju ili odlaganju 69. izdanja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x