Đorđević (Oslobođenje): Autokefalnost Makedonske crkve priprema za priznanje Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FB stranica Oslobođenje
Podelite vest

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević reagovao je na odluku Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, rekavši da je to „korak ka priznanju tzv. Kosova”.

„Svedoci smo da je u našoj crkvi uspostavljen sličan režim upravljanja kao i u državi: onaj u kom patrijarh više nije prvi među jednakim arhijerejima, već onaj koji je pod svoju kontrolu stavio sve glasove koji se njegovim odlukama mogu usprotiviti“, izjavio je Đorđević i nazvao odluku o priznanju autokefalnosti Makedonske crkve “skandaloznom i diktiranom spolja”.

“Ispostavilo se da je ‘istorijsko pomirenje’ SPC i Ohridske arhiepiskopije kao i zajednička sveta Liturgija kojoj sam i sâm prisustvovao bilo samo farsa, predstava za narod u svrhu njegovog daljeg zbunjivanja, dok se ispod žita pripremalo priznavanje komunističke tvorevine koju su odbijali da prihvate naši prethodni patrijarsi German, Pavle i Irinej. O tome koliko je ovakva podvala bila uspešna dovoljno govori izostanak bilo kakve reakcije vernika, koji su zbunjeni i ne razumeju štetnost ovog presedana koji već koliko sutra može da otvori slične probleme s “crkvama” u Crnoj Gori, na Kosmetu ili u Vojvodini”, dodao je lider Oslobođenja.

Po njegovim rečima, “dalji koraci koje će SPC i režim Aleksandra Vučića u budućnosti preduzimati mogu biti još pogubniji”.

“Nažalost, nekada je Crkva vodila i gradila Državu. Danas Država vodi i razgrađuje Crkvu. Ono čega se pribojavam jeste da je ovo samo probni balon kako bi se testirao scenario priznanja tzv. Kosova od strane Vučićevog režima, u kom bi SPC imala ulogu nemog posmatrača i anesteziranja patriotske javnosti. Na primeru Makedonije i MPC vidi se koliko ovakva zajednička podvala Vučića, Njegove Svetosti, Patrijarha Porfirija i stranih centara moći, pre svega SAD, može biti opasna. Srpski narod mora biti svestan ove opasnosti i spreman da joj se usprotivi”, zaključio je Đorđević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x