Deo opozicionih stranaka na izbore 2. juna izlazi pod sloganom ‘Biram borbu’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Insajder
Podelite vest

Opozicione stranke Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, najavile su danas da će na beogradske i lokalne izbore 2. juna ići pod zajedničkim sloganom “Biram borbu”.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je na konferenciji u Skupštini Srbije da su te stranke donele odluku da uz ispunjenje tri osnovna zahteva

  • formiranje komisije za reviziju biračkog spiska,
  • poštovanje zakona o medijima i
  • održavanje beogradskih i lokalnih izbora istog dana, učestvuju i na beogradskim i na lokalnim izborima.

On je kazao da su odlučili da bez borbe, ne predaju nijednu opštinu i grad režimu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Aleksić je kazao da je danas sednica Skupštine na kojoj će usvojiti zakon koji su inicirali i potpisali da se nađe na dnevnom redu. To je, kazao je, zakon da se promene određeni rokovi u zakonu o lokalnim izborima i da se svi izbori održe 2. juna, što je bio zahtev još od 1. aprila.

“Uspeli smo da dođemo do toga, sutradan već očekujem, i upravo smo na kolegijumu napravili dogovor, da već sutra imamo sastanak o formiranju komisije vezane za birački spisak i ovu drugu, treću, stvar oko medija”, kazao je Aleksić.

On je dodao i da mu nije jasna odluka jednog dela opozicije da ne izađe na beogradske, a da izađe na lokalne izbore, kao i da im je žao što nisu odlučili da se bore zajedno.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je da tih šest opozicionih organizacija koje izlaze zajedno na izbore, čine ljudi koji su rešili da se ne povlače pred Srpskom naprednom strankom (SNS) i da joj neće predati nijednu ulicu, opštinu i grad.

Lazović je kazao da su naterali režim da ponovi “pokradene izbore”, i da se borba za uslove nastavlja, ali da se nikad neće desiti da im SNS da fer i poštene izbore, te da će morati da pobede u neravnopravnoj borbi.

Upitan da li je to kraj koalicije “Srbija protiv nasilja” rekao je da je to novi format, kao i da imaju želju da sarađuju sa svima. Dodao je i da će javnost obavestiti uskoro o kandidatima za gradonačelnika.

Poslanik pokreta “Ekološki ustanak” Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da nemaju mnogo izbora sem da se bore, kao i da gradovi širom Srbije, za razliku od Beograda, nisu imali tu privilegiju da biraju.

On je rekao da kolege iz opozicije od njega neće čuti nijednu ružnu reč, kao i da poštuje svaku odluku o izlasku na izbore, ali i da očekuje od njih da budu korektni i “da se ovo ne pretvori u ono što Vučić želi – međusobno prepucavanje”.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao je da će ta grupacija ostati otvorena za saradnju i pre i nakon izbora, a da će “oštice njihove kritike” biti usmerene jedino prema režimu SNS-a.

Kako je kazao misija te grupacije je da razbije dugogodišnju iluziju SNS-a da su nepobedivi i da im pripada svaki centimetar teritorije u Srbiji.

Rekao je i da smatraju da imaju obavezu prema građanima koji su glasali 17. decembra na izborima i građanima koji protestuju svih prethodnih godina, te da su odlučili da se bore do kraja svim kapacitetima.

On je kazao da su odlučili da bez borbe, ne predaju nijednu opštinu i grad režimu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x