Deo opozicije traži da RIK uputi dodatne kontrolore na izbore u Veliki Trnovac

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Deo opozicionih stranaka i pokreta traži od Republičke izborne komisije (RIK) da uputi dodatne kontrolore u Veliki Trnovac i obezbedi poštene izbore na biračkom mestu, na kojem se glasanje na parlamentarnim izborima u četvrtak 30. juna ponavlja peti put.

Iz Zajedno je danas saopšteno da je 39 izabranih narodnih poslanika podržalo zajednički zahtev RIK-u da se okonča tromesečni izborni proces i hitno konstituiše Narodna skupština, najvažnija insititucija Srbije.

Zahtev su potpisali poslanici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Sindikata Sloga, koalicije NADA, koalicije Moramo – Zajedno, kao i dva predsednička kandidata na aprilskim izborima  Zdravko Ponoš i Biljana Stojković, navodi se u saopštenju.

Navedeno je da su na inicijativu Zajedno obavljeni razgovori sa opozicionim strankama i pokretima koji će biti u parlamentu, sa samo jednim ciljem – da se što pre konstituiše Skupština Srbije.

Iz te grupe stranaka poručuju da Srbija mora da ima Narodnu Skupštinu, “jer država bez parlamenta nije država”.

“Srbija mora da povrati razorene institucije i da profunkcioniše kao demokratsko društvo u kojoj se odluke donose dogovorom i većinskim odlučivanjem, a ne pukom voljom jednog čoveka”, navodi se u saopštenju.

Pozvali su sve političke činioce da ostave međustranačke sukobe, te zajedno pokažu građanima da zaista žele da, kako su naveli, oslobode Srbiju u parlamentu i na ulici, ako se “gaženje institucija nastavi”.


Izabran novi birački odbor za Veliki Trnovac

Za predsednika Biračkog odbora u Velikom Trnovcu ponovo je izabran Milovan Aleksić iz Srpske napredne stranke (SNS), dok će predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) biti funkcioneri te stranke iz Beograda Djorđe Čabarkapa i Marjan Jovanović.

Republički izbori na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu biće po peti put održani 30. juna.

Na poslednjem glasanju 27. maja SPS je „odbranio“ 32. poslanički mandat, jer je Koalicija Albanaca doline dobila 598 glasova, što je za 12 glasova manje od potrebnog broja da predvodnik koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi udje u Narodnu skupštinu.

Od predstavnika albanske koalicije u odboru će biti i najbliži Kamberijev saradnik Rahim Salihi, koga je za birački odbor predložila lista „Zajedno za Vojvodinu – Vojvodjani“, pišu Bujanovačke.

Opoziciona lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ u birački odbor ponovo je postavila Albance, kao i SDA Sandžaka.

Svoje predstavnike u biračkom odboru će imati i opoziciona lista „Moramo“, oni su saopštili da će na ponovljenim izborima na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu imati svoje kontrolore i time dati doprinos odbrani regularnosti izbornog procesa.

Srpska radikalna stranka, Dveri, koalicija NADA, Zavetnici i Romska partija imaće, kao i do sada, svoje ljude u odboru.

Parlamentarni izbori na biračkom mestu broj šest održavaju se po peti put od 3. aprila, jer su prethodna tri glasanja poništavana po prigovorima Koalicije Albanaca doline i SPS, a poslednje (23. jun) nije održano zbog neslaganja članova biračkog odbora, a potom je stigla i dojava o bombi.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x