Demostat: Izbori mogući u decembru ili na proleće

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Podelite vest

Sve je izvesnije da će poslednje zasedanje aktuelnog saziva Skupštine Srbije biti održano krajem septembra, ali poznajući tehnike koje je dosad primenjivala vlast okupljena oko naprednjaka ne treba isključiti ni scenario po kojem će se na birališta ići na proleće 2024, umesto poslednjeg meseca 2023.godine, objavio je Demostat.

Demostat navodi da su još daleko datumi kojima prorežimski mediji licitiraju kada je reč o izlasku na glasanje, pa su promene moguće.

Koordinatori Srpske napredne stranke već su dobili upustvo da se spremaju za parlamentarne i izbore za gradsku skupštinu u Beogradu u decembru, saznaje Demostat nezvanično iz izvora na političkoj sceni Srbije, koji komentarišu učestale medijske tvrdnje da je decembar ove godine najverovatniji rok za novi izlazak na glasanje.

Ipak, sagovornici Demostata napominju da se praksa izdavanja uputstava odborima SNS da “budu u pripravnosti” za izbore primenjuje nekoliko puta godišnje, i to već deceniju, pa ne treba isključiti ni mogućnost da se na glasanje ipak ide i nekoliko meseci kasnije, odnosno na proleće 2024.

Kako preciziraju izvori, šef naprednjaka u republičkom parlamentu Milenko Jovanov preneo je na ovonedeljnoj sednici poslaničkog kluba najveće vladajuće stranke da će u decembru biti održani izbori za Narodnu skupštinu, kao i izbori za novi saziv gradske skupštine u Beogradu, te da će “biti sazvana još samo jedna sednica Narodne skupštine u ovom sazivu”.

Opozicija veruje da može da porazi vlast na izborima u Beogradu, piše Demostat i podseća da se Aleksandar Vučić u aprilu prošle godine sastao sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom i obećao ponavljanje beogradskih izbora.

“Činjenica da Aleksandar Vučić prošle godine nije ispoštovao dogovor o tajmingu izbora za gradsku skupštinu u Beogradu, kao i njegov dosadašnji običaj da najavi pojedine poteze pa odustane od toga ili ih sprovede u delo nakon kraćeg ili dužeg prolongiranja, pokazuju da je moguće da se na glasanje možda i neće ići u decembru”, piše Demostat.

Prema važećem Zakonu o Narodnoj skupštini, za vanredne parlamentarne izbore važe isti rokovi kao za redovne, što znači da od dana raspisivanja izbora do dana kada se izlazi na birališta ne može da prođe manje od 45, ni više od 60 dana.

Parlamentarne izbore raspisuje predsednik države, izbori se sprovode u Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici, glasanjem za izborne liste uz primenu proporcionalnog sistema, odnosno raspodelom poslaničkih mandata srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Što se tiče izbora za odbornike Grada Beograda, njih raspisuje predsednik Narodne skupštine, a gradonačelnika ne biraju direktno građani, već Skupština grada, tajnim glasanjem. Gradonačelnik treba da dobije većinu ukupnog broja odbornika.

Kao i u slučaju parlamentarnih izbora, od dana raspisivanja lokalnih izbora ne može proteći manje od 45 dana, ni više od 60, objavio je Demostat.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x