Demostat: Dačić ponovo ministar spoljnih poslova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić
Podelite vest

 Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić biće ministar spoljnih poslova u novoj Vladi Srbije, piše danas Istraživačko-izdavački centar „Demostat“.

Dačić je već obavljao poziciju šefa diplomatije u vladama Aleksandra Vučića i Ane Brnabić od 2014. do 2020. godine, dok je od 2020. do 2022. godine bio predsednik Skupštine Srbije.

Demostat ocenjuje da je pred novim ministrom spoljnih poslova, u aktuelnim medjunarodnim okolnostima, veliki posao, da Vladu Srbije čekaju važne odluke po pitanju Kosova, odnosa prema Rusiji i EU, ali podseća da je Dačić, u svojstvu premijera, 2013. godine potpisao Briselski sporazum sa Prištinom.

„Ne treba zaboraviti da je Dačić, u svojstvu premijera, u aprilu 2013. godine potpisao Briselski sporazum sa Prištinom, koji predvidja formiranje Zajednice srpskih opština, kosovsku policiju, integraciju pravosudnih vlasti, postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici, kao i da dve strane neće blokirati jedna drugu u evropskim integracijama. Nema sumnje da ga novi sporazumi čekaju i u ovoj vladi“, navodi taj centar.

Ocenili su da, pored toga što se za Dačića „lepi etiketa ruskog čoveka“, na Zapadu postoji jedna vrsta uvažavanja kada je Dačićeva konstruktivnost u pitanju, navodeći da je imao vrlo dobru komunikaciju sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

„Dačić u diplomatskim krugovima ima veći kredibilitet i na istoku i na zapadu u odnosu na SNS i dosadašnjeg šefa diplomatije Nikolu Selakovića. I iako važi za proruski orijetisanog političara u Srbiji, Dačić se posle izbora sastao sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, samo mesec dana po njegovom dolasku u Beograd“, piše Demostat.

Naveli su i da će SPS u novoj vladi imati više ministara nego do sada, jer, osim činjenice da je njihova lista dobila 31 poslanika u parlamentu, lider socijalista je time što se nije kandidovao na predsedničkim izborima omogućio Vučiću „glatku pobedu u prvom krugu“.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x