Demostat: 13 odsto građana Srbije smatra da Srbija treba da bude na strani Ukrajine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

March 27, 2022. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Podelite vest

Polovina građana Srbije misli da Srbija treba da bude neutralna u rusko-ukrajinskom sukobu i po cenu sankcija, 21 odsto da treba da stane na stranu Rusije a 13 odsto da treba da bude na strani Ukrajine i Evropske unije, pokazalo je novo istraživanje Istraživačko-izdavačkog centra Demostat.

Na ovo pitanje nije odgovorilo 16 odsto ispitanika.

Na pitanje ima li straha od širenja ratnih rusko-ukrajinskih sukoba na području bivše Jugoslavije, polovina ispitanika smatra da je to realna opasnost, s tim da nešto više od četvrtine ipak ne veruje da će se nešto desiti.

Druga polovina ispitanika ne vidi opasnost, s tim što je 28 odsto izričito – to se neće desiti, a 21 dsto kaže da nisu baš sigurni da se to neće desiti. Nije odgovorilo 3 odsto ispitanika.
Programski direktor Demostata Zoran Panović rekao je da se “zalaganje za Rusiju” ogleda i u predizbornim kampanjama mnogih patriotskih partija.

“Socijalistička parija Srbije i vladajuća stranka naglašavaju odnose sa Rusijom”, rekao je Panović na predstavljanju predizbornog istraživanja.

Takođe je rekao da je istraživanje pokazalo da “prvi ljudi sadašnje vlasti” najviše šire paniku o nestašicama hrane i goriva.

“Od ispitanika 27 odsto ocenjuje da vlast širi paniku, 19 odsto navodi da to rade mediji naklonjeni opoziciji, a 11 odsto mediji koji su naklonjeni vlasti”, kazao je Panović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x