Dela iz umetničke zbirke Prvog maja uskoro će biti izložena u Pirotu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Facebook Galerija Čedomir Krstić
Podelite vest

Direktorka Galerije “Čedomir Krstić” u Pirotu Radmila Vlatković izjavila je danas da je ta ustanova prošle godine preuzela 40 slika i grafika iz umetničke zbirke bivše Industrije odeće “Prvi maj”, i tako uvećala svoj fond na 375 umetničkih dela.

“Slike i grafike trebalo bi da uskoro budu izložene u Galeriji, dok se traže najbolja rešenja za izmeštanje skulptura i mozaika iz ove umetničke zbirke”, rekla je Vlatković agenciji Beta.

Ona je rekla da je stručna komisija usvojila predloge o mogućim lokacijama za postavljanje skulptura, i izrazila nadu da će to biti završeno do kraja godine, dok bi naredne trebalo da počne izmeštanje mozaika.

“Skulpture od mermera i bronze trebalo bi da budu u centru grada, a one od kamena u parku pored srednjovekovne tvrđave Momčilov grad”, rekla je Vlatković.

Prema njenim rečima postupak imeštanja mozaika je mnogo komplikovaniji i neophodna je konsultacija sa stručnjacima Fakulteta primenjene i likovne umetnosti i republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

“Gradski prostori biće oplemenjeni sa 10 mozaika i 25 skulptura iz ove poznate umetničke zbirke”, rekla je Vlatković.

Na aukciji krajem novembra prošle godine u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, pored kompleksa hotela “Stadion” sa restoranom u Pirotu grad je kupio i neprocenjivu zbirku umetničkih dela nekadašnje Industrije odeće “Prvi maj”, za 25,1 milion dinara.

Nekadašnji jugoslovenski gigant “Prvi maj”, pored proizvodnje konfekcije i trikotaže bio je poznat i po bogatoj umetničkoj zbirci i svojevrsnoj galeriji pod vedrim nebom.

Vlatković podseća da su ta dela nabavljana u vreme kada je ovaj tekstilni industrijski gigant zauzimao važno mesto na jugoslovenskom i svetskom tržištu. Najveći broj skulptura “Prvi maj” je dobio sa aranđelovačke Smotre “Mermer i zvuci”.

“Neka dela su izgorela u požaru 1992. godine. Slike su uglavnom postale vlasništvo firme kroz donacije, poklone i razmenu, dok su organizovano otkupljivane skuplture, mozaici, vitrine i tapiserije”, rekla je Vlatković.

Prema njenim rečima u tom fondu su i umetnička dela renomiranih umetnika, pored ostalih, Miće Popovića, Peđe Milosavljevića, Radomira Antića, Čedomira Krstića, Jovana Kratohfila, Matije Vukovića, Jovana Soldatovića.

Radmila Vlatković je autor publikacije Umetnička zbirka Prvog maja, koja je objavljena 2013. godine i sadrži kompletan popis umetničkih dela ove fabrike.

Tri skulpture poznatih umetnika iz Francuske Kloda Losta i Dominika Labovjea i Kengira Azume iz Japana, od pre nekoliko godina krase trg u centru Pirota.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x