Đedović Handanović: Regionalna berza za trgovinu strujom približava Srbiju EU tržištu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 26,01,2024, - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Djedovic Handanovic potpisala je Memorandum o razumevanju sa kompanijama "Shanghai Fengling Renewables" i Srbija Zidjin Koper iz Bora o ulaganjima u obnovljive izvore energije (OIE), danas u Vladi Srbije. Kompanija "Shanghai Fengling Renewables" namerava da ulozi dve milijarde evra u izgradnju vetroelektrane kapaciteta 1.500 MW, solarne elektrane kapaciteta 500 MW i fabrike za proizvodnju vodonika. (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je ove nedelje u Budimpešti formirana regionalna berza za trgovinu električnom energijom između Srbije, Slovenije i Mađarske što znači da Elektromreža Srbije postaje vlasnik 25 odsto berze električne energije u Sloveniji i Mađarskoj.

“To je jako važna vest s obzirom da se Mađarska pridružila regionalnoj berzi Slovenije i Srbije što znači da postajemo bliži tržištu Evropske unije. Ovo je prva berza u ovom delu Evrope koja će podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije”, rekla je ona za TV Pink, prenelo je ministarsvo.

Na pitanje o snabdevanju električnom energijom srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije, Đedović je navela da je situacija “izazovna”, ali da će država obezbediti stabilno snabdevanje.

“Elektrosever i Elektroprivreda Srbije će osigurati stabilno snabdevanje naših ljudi koji žive u opštinama na severu Kosova i Metohije, i time postavljamo osnove da se i obaveze iz Briselskog sporazuma realizuju. Imamo tehničkih izazova oko brojila, kojih negde i nema. Država je uvek pomagala građane iz naše južne pokrajine i nastaviće to da radi, a Elektroprivreda Srbije će pružati punu podršku Elektroseveru, izvršena je i dokapitalizacija da kompanija može da se razvija i pruža im i podršku kroz ekipe na terenu”, rekla je Đedović Handanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x