Danas: U prodavnicama sve manje proizvoda na koje penzioneri mogu da dobiju popust

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Najstarijim sugrađanima počele su da stižu poruke da preuzmu personalizovane penzionerske kartice u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), a nekima od njih isporučuje Pošta, ali u prodavnicama sve manje ima proizvoda sa popustom iako je akcija tek počela, preneo je portal Danasa.

Prijava za penzionerske kartice počela je 15. marta, ali PIO te kartice nije uspeo da dostavi svima do 1. oktobra kada je počela njihova primena.

Predsednik Sindikata penzionera “Nezavisnost” Miloš Grabundžija rekao je da je masovnija isporuka kartica krenula pre nekoliko dana, ali da nije poznato kakav će efekat imati.

“Penzionerima su počele da pristižu kartice. Ipak, trgovinski lanci imaju sve manje proizvoda na koje se može ostvariti popust. Da li će se to menjati, videćemo nakon sastanka sa nadležnima. Sugerisaćemo da se popusti usmere tako da važe za sve artikle ili za hranu, lekove i sredstva za higijenu”, rekao je Grabundžija.

Najveći broj primedbi najstarijih građana odnosio se na vrste popusta i mesta na kojima će oni biti omogućeni, ali i na nejasnoću na koji način će im nove kartice doneti benefite, kada su određena sniženja imali i ranije.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić, naveo je da je sistem osmišljen tako da se uzimaju svi podaci vezani za troškove penzionera, odnosno, radi prikupljanja informacija o tome, gde, šta i koliko kupuju.

Takođe, s obzirom na to da su za projekat “Penzionerske kartice” zaposleni novi ljudi u PIO fondu i izdvojen novac za njihovu izradu, Tamburić sugeriše da je nejasno kakve benefite penzionerima one donose, kada su već imali popuste.

“Prodajni lanci već imaju svoje lojaliti sisteme i popuste koji su namenjeni penzionerima, određenim danima u sedmici ili mesecu posle prijema penzija. Popusti sa novom karticom neće biti veći. Trgovinski lanci neće zbog ‘pameti’ predsednika Srbije (Aleksandar Vučić) više izdvojiti za podršku penzionerima”, rekao je Tamburić.

Dodao je da kartice, kao ni jednokratna pomoć države od 20.000 dinara koju će penzioneri primiti u novembru, neće podići standard najstarijih građana, uz opasku da je pametnije bilo uložiti ta sredstva za pomoć najugroženijima.

“Životni standard penzionera će biti bolji, ali ako Vučić bude organizovao izbore svaki mesec i ako najstariji na svakih mesec dana budu dobijali po 200 evra, inače, sve pogodnosti i podsticaji su prevara birača, posebno onih koji imaju niže penzije. Naime, za penzije koje ne dosežu do najniže, država dodaje iznos na uštrb ostalih penzionera i zbog toga bi bilo pametnije da su se sredstva iskoristila za podizanje najnižih penzija”, ocenio je Tamburić.

Osvrćući se na to da korisnik penzionerske kartice može mesečno ostvariti ukupan broj bodova do visine prosečne penzije, a na osnovu bodova određene pogodnosti (popust, poklon i drugo), Tamburić ističe da nije jasno ko će to da plati – trgovinski lanci, ili država.

“Popusti će se obračunavati na potrošnji samo do prosečne penzije, što je sada 37.800 dinara. Nejasno je odakle im ekonomski interes da prate koliko penzioneri troše i vode evidenciju o bodovima. Takođe, ko će dati novac za nagrade i bodove, ako je trgovac već dao popust penzioneru. Ako je to PIO, onda je pitanje zašto se taj novac ne koristi da se pomogne penzionerima sa najnižim primanjima”, rekao je Tamburić.

Dodao je da oko 300.000 penzionera prima najniže penzije, a oko 142.000 poljoprivrednih penzionera prima 16.200 dinara, a njih preko 25.000 ima manju penziju od 10.000 dinara, “a da to niko ne gleda”.

Planirani podsticaji za penzionere će biti kratkog daha, ocenio je ekonomista Danilo Šuković jer, kako kaže, nadležni prećutkuju koliko su porasle cene ključnih proizvoda koje troši milion građana koji imaju primanja oko 35.000 dinara.

“Pomoć države, penzionerski popusti i povećanje penzija biće osetni na kratak rok, ali uzimajući u obzir inflaciju i poskupljenje proizvoda koje koriste najsiromašniji, najviše penzioneri, to je kap u moru. Srbija mora nešto da uradi da penzionere spase bede, počev od rada na socijalnim penzijama, ostalo je zamazivanje očiju”, rekao je Šuković.

Istakao je da ministar finansija Siniša Mali konstantno govori o dvocifrenim povećanjima penzija, a nikada o realnom povećanju i kupovnoj moći. Nikada se, kako je rekao, ne iznesu podaci šta je nominalno, a šta realno, da bi se dobila stvarna slika.

Popusti su, prema njegovim rečima, mizerni, jer “par dinara sniženja na postojeće cene ne znači gotovo ništa”.

“I da penzionerima treba dosta goriva, ili da često putuju, sniženja od jedan-dva dinara ne znače mnogo. Ni 1.000 dinara više nije značajno, jer za taj iznos ne može da se kupi kilogram mesa. Stoga, to je jeftina propaganda”, rekao je Šuković.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x