Danas u podne žreb kvalifikacionih grupa za EURO 2024.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Žreb kvalifikacionih grupa za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj održaće se u nedelju u podne u Frankfurtu.

Na žrebu će učestvovati 53 selekcije, koje će biti rasporedjene u sedam grupa po pet, odnosno tri grupe po šest timova. Reprezentacija Srbije će biti u drugom šeširu u kojem su još i Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska i Finska.

Učesnici završnog turnira elitne, A divizije Lige nacija (Holandija, Hrvatska, Španija i Italija) svrstani su u takozvani UNL šešir, jer će zbog pomenutog turnira imati samo osam preostalih takmičarskih termina u godini pred nama, pa će na žrebu biti svrstani u petočlane grupe.

Prvi šešir čine Danska, Portugal, Belgija, Madjarska, Švajcarska i Poljska, u trećem su Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Jermenija, dok četvrti čine Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska Ostrva, Severna Makedonija i Kosovo.

U peti šešir pred ovaj žreb su smešteni Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija i Malta, a u šesti Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Reprezentacija Srbije neće moći da bude u istoj grupi sa Kosovom, a pored tog para iz političkih razloga zabranjeni su i parovi Jermenija – Azerbejdžan, Belorusija – Ukrajina, Španija – Gibraltar i Bosna i Hercegovina – Kosovo.

Nemačka neće učestvovati u žrebu pošto se kao domaćin turnira automatski kvalifikovala, kao ni Rusija koja zbog suspenzije neće učestovati u kvalifikacijama.

Po dve prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa pridružiće se Nemačkoj na listi učesnika Evropskog prvenstva, a poslednja tri tima biće poznata posle baraž mečeva u martu 2024. godine.

Srbija je prvim mestom u grupi 4 Divizije B Lige nacija obezbedila učešće u tom baražu, pa će imati “popravni” samo u slučaju da preko kvalifikacija ne izbori direktan plasman u Nemačku.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo igraće se od marta do novembra 2023. godine. Evropsko prvenstvo u Nemačkoj na programu je od 14. juna do 14. jula 2024. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x