Danas su Sveta Tri Jerarha kakvi vetrovi duvaju, takva će biti godina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Crkva Sveta Tri Jerarha Naselje Brzi Brod
Podelite vest

Srpska pravoslavna crka i vernici 12. februara proslavljaju Sveta Tri Jerarha, hrišćanski praznik koji je ustanovljen 1076. u čast svetaca Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Sveta Tri Jerarha su krsna slava mnogih srpskih porodica, crkava, manastira, kao i esnafska slava bakalina.

Svetitelji Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatoust imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u mesecu januaru, Vasilije Veliki 1. januar, Grigorije Bogoslov 25. januar i Jovan Zlatousti 27. januar i 13. novembar.

Ovaj zajednički praznik ustanovljen je u 11. veku za vreme cara Aleksija Komnena.

“Jednom nasta odnekuda raspra u narodu oko toga, ko je od ove trojice najveći. Jedni uzdizahu Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti; drugi uzdizahu Grigorija zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju; treći uzdizahu Zlatousta zbog njegove čudesne krasnorečivosti i jasnoće izlaganja vere. I tako, jedni se nazvaše vasilijani, drugi grigorijani, a treći jovaniti”. Da bi se razrešila ova podela, sva trojica su dobila zajednički praznik.

U našim krajevima trojica svetaca smatraju se zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova.

Po tome kakvi vetrovi duvaju 12. februara, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti. Čobani u zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj okupljaju se tog dana i sviraju u duvačke instrumente.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x