Danas su Mitrovske, jesenje zadušnice

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Vernici Srpske pravoslavne crkve 4. n0vembra obeležavaju Mitrovske (Mitrovdanske) zadužnice, poznate i kao jesenje zadušnice.

U svim pravoslavnim hramovima za Zadušnice se služi  Sveta liturgija i parastos, nakon čega se ide na grobove. Poštovanje prema upokojenima ne iskazuje se samo molitvom za pokoj duša i paljenjem sveća, već i uređenjem grobova najmilijih, deljenjem milostinje i činjenjem dobrih dela za pokoj duša umrlih.

U Istočnoj Srbiji rasprostranjeno je verovanje da sveća zapaljena na Zadušnice vredi više od svih ostalih sveća upaljenih u toku godine, a oni upokojeni kojih se najmiliji ne sete provešće celu godinu u mraku.

Subota je dan koji je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećen upokojenima. Razlog zašto je baš subota dan posvećen onima koji više nisu sa nama leži u činjenici da je i sam Isus Hristos dan pre Vaskrsnuća – subotu, proveo u grobu.

Za pokoj duše najmilijih mnogi pre početka Svete liturgije odnose u saborni hram ceduljice (pomjanike) sa ispisanim imenima upokojenih, kako bi ih sveštenik pomenuo u toku službe.

Inače, tokom kalendarske godine Srpska pravoslavna puta četiri obeležava zadušnice: zimske, letnje, miholjske i mitrovske, koje su dobile ime po dolazećoj slavi, Mitrovdanu.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x