Danas: Srbija može ostati bez ijedne svinje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/borevina
Podelite vest

Afrička kuga svinja iz dana u dan sve više uzima maha, a za manje od dva meseca zbog te bolesti ubijeno je oko 11.000 svinja na teritoriji 29 opština u 800 gazdinstava, pa Srbija može ostati bez ijedne svinje, preneo je portal Danasa.

U novosadskoj Industriji mesa “Matijević” rekli su da se može očekivati i širenje kuge na velike farme i da se može desiti da Srbija ostane bez ijedne svinje, ako se nešto hitno ne preduzme.

“U Srbiji trenutno postoje brojna žarišta bolesti, dobro je dok kuga nije obuhvatila velike farme. Zaražena su individualna, sitna domaćinstva koja nemaju zaštitu i preventivne mere. Ipak, možemo očekivati da će zahvatiti i velike farme, a posledice će biti katastrofalne”, ocenili su u toj kompaniji.

Agroanalitičar Milan Prostran rekao je da za afričku svinjsku kugu nema leka, te da se iz tog razloga ta stoka uništava, što je ogromna ekonomska šteta.
“Afrička kuga je uništila veliki deo svinjarstva širom Evrope. Do pre dve godine smo se vakcinacijom borili protiv klasične svinjske kuge, ali zbog pridruživanja Srbije EU ona je prestala, pošto prema stručnim analizama, vakcinisana grla imaju rezidue od vakcina, što smeta kvalitetu mesa”, rekao je Prostran.

Dodao je da bi situacija bila možda lakša da je nastavljena vakcinacija.

Srbija je, kako je rekao, dugo u problemu kada je reč o stočarstvu, posebno u mlečnom govedarstvu i svinjarstvu, a afrička kuga svinja će dodatno pogoršati stanje.
On je rekao da je Srbija devedesetih imala 4,2 miliona svinja, a sada oko dva miliona. Broj svinja, prema njegovim rečima, nije smanjen samo zbog kuge, već zbog generalnog odnosa prema toj grani proizvodnje.

“U proteklih četiri-pet godina postali smo veliki uvoznici svinjskog mesa. Pre dve godine smo uvezli svinjskog mesa za čak 76 miliona dolara. Kriza u ovoj proizvodnji je evidentna, s tim što je ova bolest povećava”, rekao je Prostran.

To je, kako je rekao, uzelo danak jer su cene mesa od 700 do 1.000 dinara po kilogramu, što je nedostupno najvećem broju potrošača.

“Potrošnja svih vrsta mesa nam je u ozbiljnom zaostatku u odnosu na devedesete godine. Tada smo jeli 65 kilograma svih vrsta mesa, a sada je to oko 41-42 kilograma. Problemi u stočarstvu su prisutni već 30 godina, a nisu se rešavali uprkos paljenju crvenih lampica, još pre deceniju”, rekao je Prostran.

Dodao je da je država u obavezi da zbog afričke kuge nadoknadi svako grlo koje se ubije zbog zaraze, ali to nije rešenje jer stočari gube proizvodnju i potreban im je period da je obnove.

Govoreći o izvozu svinjskog mesa iz Srbije, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović rekao je da izvoz u padu i da će afrička kuga “preliti čašu”.

“Izvoz svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa je u padu u poslednjih nekoliko godina. Afrička kuga svinja preti da zada završni udarac našem svinjarstvu. Ni pre toga nismo imali dovoljno proizvodnje za sopstvene potrebe, te smo usmereni na uvoz svinjskog mesa za preradu”, rekao je Budimović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x