Danas Socijalno-ekonomski savet o minimalnoj zaradi za 2023. godinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ilustracija, Srbija Vesti
Podelite vest

Socijalno-ekonomski savet (SES) razmatraće danas predlog Vlade Srbije da se minimalna zarada u 2023. godini poveća sa 35.000 dinara, koliko iznosi ove godine, na 40.020 dinara.

Na pregovorima, koji su započeti u avgustu, tri socijalna partnera, predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca, nisu postigli saglasnost o novoj ceni rada.

Sindikati smatraju da najmanja vrednost minimalne zarade mora biti bar 43.000 dinara i da ta vrednost treba da se isplaćuje do kraja godine, a za sledeću godinu utvrdi nova vrednost.
Sindikati se pozivaju na odluku SES-a iz 2018. godine kada je dogovoreno da se za dve godine vrednost “minimalca” izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe. Ta odluka je, zbog pandemije korona virusa odložena, a sindikati smatraju da više nema razloga za pomeranje tog roka.

Vlada Srbije je na predlog predsednika Aleksandra Vučića predložila da povećanje minimalne zarade za 2023. godinu iznosi 14,3 odsto, da se podigne neoporezivi deo zarade sa 19.300 dinara na 21.712 dinara, a da se smanji i doprinos Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje za jedan odsto kako bi se kompenzirao deo izdataka poslodavaca.

Ako se na sednici SES-a ne postigne saglasnost, Vlada Srbije će, prema zakonu o radu, najkasnije do 15. septembra doneti odluku o minimalnoj zaradi za iduću godinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x