Danas je Svetski dan radija, da li slušate radio?

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: O.S.R.

Svetski dan radija obeležava se danas u znak sećanja na 1946. godinu kada je osnovan Radio Ujedinjenih nacija.

UNESKO je 2011. proglasio 13. februar za Svetski dan radija, a 2013. godine je i Generalna skupština UN to formalno usvojila.

Poruka Odri Azule, generalne direktorke UNESCO na Svetski dan radija 13. februar 2020.

Na ovaj dan slavimo moć radija da prenese i promoviše različitost u svim formama.

Svi se osećaju kao kod kuće u „zemlji glasa“, kako je Volter Bendžamin zvao radio u svojim radovima o njemu.

Raznolikost kanala za emitovanje – AM, FM, dugi talasi i, sve više, digitalni radio, web radio i podkasti – u skladu je sa raznolikošću sadržaja i napravljenih programa, kao i mnogobrojnih mišljenja, kulturoloških izraza i izraženih senzibiliteta.

Kroz slobodu koju nudi, radio je jedinstveno sredstvo za promovisanje kulturološke raznolikosti. Ovo je posebno slučaj sa urođeničkim narodima, za koje radio može da bude pristupačan medij za deljenje njihovih iskustava, promovisanje njihove kulture i izražavanje njihovih ideja na njihovom jeziku.

Isto je i sa društvenim radio stanicama, koje prenose brige mnogih društvenih grupa čiji bi glasovi imali daleko manji uticaj u javnim raspravama bez radija. Upravo zato UNESCO aktivno podržava ovakve radio stanice i trudi se, svim sredstvima koja su mu na raspolaganju, da pomogne u njihovom razvoju.

Pozivajući slušaoce da prošire svoje vidike, da otkriju nove perspektive i da neguju interkulturalno razumevanje, radio je humanistički medij koji pomaže u borbi protiv predrasuda i diskriminacije.

Ova raznolikost mora biti vidljiva u radijskom sadržaju, kao i među tvorcima sadržaja – tehničarima, programerima, novinarima, tonskim realizatorima, svako ima svoju ulogu u tome. U tom kontekstu, važno je da i sama radio industrija bude industrija raznolikosti koja oslikava složenost i bogatstvo naših društava. Raznolikost je takođe i prednost, jer je sinonim za veću kreativnost i inovacije u proizvedenom sadržaju.

S tim u vezi, UNESCO posebnu pažnju poklanja promociji većeg učešća žena u radio industriji. Rodno senzitivni indikatori za medije pomažu u merenju svesti o rodnoj ravnopravnosti u medijima i proizvedenom sadržaju, omogućavaju procenu u konkretnim uslovima o postignutom napretku – i ono što tek treba da bude urađeno – u davanju većeg prostora raznolikosti.

„Kad god uključimo radio, fenomen koji sledi ima određeni izraz. Radio „nam govori“, iako nikoga ne slušamo“. Ovim rečima Teodor Adorno slavi magiju radija, magiju koju mi i dalje podržavamo na Svetski dan radija.

Svetski dan radija 13. februar, Udruženje radio-stanica RAB SRBIJA obeležava velikom promocijom radija kao medija. Svih 160 članica ovog udruženja će u svojim programima puštati specijalni džingl kojim svojim slušaocima čestitaju Svetski dan radija. RAB SRBIJA broji 160 radio-stanica i od svog osnivanja 2010. godine radi na stalnoj promociji radija kao medija, ali i na edukaciji svojih članova, kroz organizovanje dva puta godišnje stručnog seminara pod nazivom ,,Radio-dani RAB Srbija“.

Maja Rakovic foto: Rab Srbija

“Na radio stanicama se čuje naš džingl s porukama ljubavi upućen svim slušaocima – svima onima koji verno prate naše programe iz dana u dan. RAB SRBIJA je godinu dana stariji od Svetskog dana radija i to je za nas veoma značajno jer smo mi kao udruženje, uspostavljanje Svetskog dana radija dočekali sa već brojnim članstvom i sa prvom velikom promotivnom kampanjom o radiju”, ističe Maja Rakovic, predsednica RAB SRBIJA.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x