Danas je Međunarodni dan frankofonije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

People walk along the Seine river in Paris, Saturday, March 16, 2024. (AP Photo/Michel Euler)
Podelite vest

Međunarodni dan frankofonije, kao i svake godine, biće obeležen danas, 20. marta širom sveta, u zemljama francuskog govornog područja, ali i u onima gde je francuski jezik manje rasprostranjen, dok je ovogodišnja tema “Kreiranje, inovacije i preduzetništvo na francuskom”.

Danas će oko 300 miliona ljudi koji govore francuski jezik na svim kontinentima slaviti taj jezik i kulturnu raznovrsnost kroz razne manifestacije, spektakle, filmske festivale, književne susrete i degustacije jela…

Međunarodna organizacija frankofonije (OIF) saopštila je da će danas biti organizovano stotine događaja kako bi se istakla raznolikost i vitalnost frankofonije. Proslava će ove godine biti u znaku teme “Kreiranje, inovacije i preduzetništvo na francuskom”, navodi se na sajtu OIF sa sedištem u Parizu.

“Sa tom temom proslave podstiče se kreativnost, inovativnost i preduzetništvo kao poluge za otvaranje novih radnih mesta za mlade”, navela je OIF i dodala da će se ta tema širiti u svetu tokom cele godine.

Međunarodni dan frankofonije obeležava se 20. marta jer je tog dana 1970. godine u Nijameju osnovana Agencije za kulturnu i tehničku saradnju, koja je potom postala OIF. OIF ima više od 80 zemalja članica. Organizacija okuplja zemlje koje dele zajedničke vrednosti, poput demokratije i ljudskih prava i ima za prioritet promovisanje francuskog jezika.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je 8. marta da je vlada odlučila da podnese kandidaturu za promenu statusa u OIF kako bi postala njena punopravna članica. Srbija je na 17. samitu frankofonije, održanom 11. i 12. oktobra 2018. u Jerevanu, dobila status pridruženog člana, a do tada je bila zemlja posmatrač.

Kako je početkom marta saopštio Francuski institut u Srbiji, tokom celog marta, manifestacije Meseca frankofonije, organizuju izložbe, koncerti, filmske projekcije, predstave, radionice i pričaonice.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x