Danas glasanje za smenu gradonačelnika u opštinama na severu Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

POSLE DVODNEVNOG PROTESTA OTVORENE PRODAVNICE NA SEVERU KOSOVA
(BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS)
Podelite vest

Danas u 7.00 sati počinje glasanje o smeni gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan. Iz Centralne izborne komisije (CIK) je saopšteno da pravo učešća na ovom glasanju ima 46.556 građana ili 1.461 više u odnosu na izbore 23. aprila 2023. godine.

Izvršni direktor Sekretarijata CIK Burim Ahmetaj je danas rekao je da su birački centri identifikovani, nakon odbijanja direktora škola da dozvole glasanje u ovim objektima, i da će se glasati u 23 biračka centra, sa 63 biračka mesta i četiri uslovna biračka mesta.

Da bi proces smene gradonačelnika bio uspešan za smenu predsednika opština, opciju “da” mora da zaokruži najmanje 50 odsto plus jedan birač sa pravom glasa, u svakoj od četiri opštine na severu Kosova.

U slučaju da ne budu razrešeni, albanski gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom na severu obezbediće sebi još najmanje godinu dana uprave.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, je najavila da neće učestvovati na glasanju.

Glasanje se organizuje na osnovu administrativnih uputstava Vlade Kosova, nakon međunarodnog pritiska za raspisivanje novih izbora u opštinama na severu.

Iz policije Kosova su saopštili da su sačinili poseban plan obezbeđivanja reda i mira, pre, tokom i posle glasanja, koje se završava u 19.00 sati.

CIK je objavio da će tokom dana organizovati pet konferencija za medije na kojima će javnost biti informisana o početku, izlaznosti na glasanje kao i o rezultatima glasanja.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x