Dačić u Antaliji: ‘Želimo da razvijamo dobre odnose s Rusijom’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ivica Dačić, Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se danas s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom sastao tokom međunarodne konferencije u Antaliji, u Turskoj.

“Želimo da razvijamo dobre odnose s Rusijom, zahvalni smo im na pozitivnom stavu na sednici Saveta bezbednosti UN (o Kosovu) i mi moramo pre svega da radimo na našim interesima”, kazao je Dačić novinarima.

“U priči danas da postoji neki ruski uticaj na Balkanu – misli se na Srbiju i BiH. Ne znam kakav to ruski uticaj smeta Severnoj Makedoniji da otvori pregovore sa EU ili dovodi do urušavanja nekih drugih bilateralnih odnosa”, izjavio je Dačić.

Posle učešća u panelu “Izazovi i prilike na Zapadnom Balkanu” na Diplomatskom forumu u Antaliji Dačić je rekao novinarima da Srbija “čvrsto drži liniju odbrane da niko ne nametne ulazak Kosova u međunarodne organizacije i institucije sporednim putem”.

Ocenio je da EU koja je posredovala za Briselski sporazum o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, danas ne može da garantuje njegovo sprovođenje.

“EU ne može da obezbedi se formira Zajednica srpskih opština (ZSO). Srbija ne sme više da dozvoli da zavisi od drugih”, rekao je on.

Povodom svog današnjeg sastanka s ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom rekao je da “mi nećemo moći da promenimo stav Turske o Kosovu i Metohiji, ali treba da pokušamo da budemo partneri i da razvijamo ekonomske odnose”.

Dačić je rekao da treba pokušati staviti ekonomsku saradnju “u funkciju konstruktivnosti na Balkanu”, čime “Srbija može da postigne da ukoliko nema njene saglasnosti, ne dođe do nametanja rešenja” za Kosovo.

Novinarima je preneo da se sastao i s ministrima spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijatrom, Luksemburga Gzavijeom Betelom kao i s kolegama iz Libana i Paname, Abdalom Bu Habibom i Janainom Tevanei i s generalnim podsekretarom UN i visokim predstavnikom za Alijansu civilizacija (UNAOC) Migelom Anhelom Moratinosom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x