Dačić: Srbija mora da ima težak diplomatski hod

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija mora da ima težak diplomatski hod, a da ostane na pravom putu i dodao da je pred Beogradom još jedan izazov zbog mogućeg pokretanja procedure o prijemu Kosova u Savet Evrope.

“Moramo da imamo težak diplomatski hod, a da ostanemo na pravom putu. Vlada vodi politiku, i unutrašnju i spoljnu”, rekao je Dačić.

Ministar je izjavio da se “ne seća” da su bili jači pritisci na Srbiju još od 1999. godine, i dodao da Srbija osam meseci nije uvela sankcije Rusiji zato što one nisu u njenom interesu.

“Moramo stalno da razgovaramo s partnerima u Evropi i uopšte na Zapadu, i mi to i radimo. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić je neprestano u tim razgovorima, ja ću se sada na tome više angažovati kao ministar spoljnih poslova”, rekao je Dačić za Kurir.

Na pitanje da li Srbija može da i dalje odoleva pritiscima da uvede sankcije Rusiji, on je naveo da sankcije Rusiji nisu uvedene osam meseci jer nisu u interesu zemlje.

“Ako naši interesi, naša ekonomija i naša politička stabilnost budu ugroženi na bilo koji način, mi ćemo razmotriti drugačije odluke, ali to će biti samo naše odluke i nikakav pritisak tu ne pomaže”, naveo je Dačić.

Dačić je rekao bi Beograd mogao da bude mesto mirovnih pregovora ruskog i ukrajinskog predsednika “ako bude iskrene želje obe strane da se o miru razgovara u Beogradu”.

“Srbija ničim nije doprinela da izbije rat, ali može da doprinese da se dodje do mira”, rekao je Dačić.

Govoreći o ponovom izboru za šefa diplomatije, konstatovao je da je “dobar osećaj” vratiti se u Ministarstvo spoljnih poslova, kao “kad se s puta vratite kući”.

Dačić je rekao da je pred Beogradom još jedan izazov narednih dana kada je reč o Kosovu, da bi Irska mogla da pokrene proceduru prijema u Savet Evrope.

Za prijem je potrebna dvotrećinska većina, a za Beograd je situacija nepovoljna, rekao je Dačić koji je juče razgovarao sa ambasadorkom Srbije u SE Aleksandrom Đurović.

“Mi najlošije stojimo u Evropi kada je reč o državama koje podržavaju nezavisnost Kosova, moguće je da dođe do izglasavanja ove odluke. Procedura je dosta komplikovana, i ona nije otpočela. Predsedavajući ima pravo da pokrene određena pitanja, Irska je predsedavajuća još ove nedelje. Naš cilj je da se to ne pokreće. Nikada se o prijemu nije donosila odluka preglašavanjem, ovo bi bio taj slučaj”, objasnio je Dačić.

Istakao je da se Srbija neće predati i da će se boriti do kraja i upitao je šta bi se desilo kada bi drugi regioni u Evropi podneli zahtev za prijem u Savet Evrope.

Govoreći o tablicama i potezima Prištine, Dačić je rekao da je pitanje koliko je neko sa Zapada rešen da to što verbalno zapreti i sankcioniše.

“Priština ne oseća strah i zato nema napretka u dijalogu, time se otvaraju vrata za jednostrane korake. Ovo sa tablicama je samo jedna od jednostranih odluka – proglasili su jednostrano nezavisnost, formirali vojsku jednostrano, ne primenjuju Briselski sporazum jednostrano”, rekao je Dačić.

Po njegovim rečima u ovom trenutku manje od 90 država u svetu priznaje nezavisnost Kosova. Brojke ne idu na ruku Srbiji u Evropi ali idu joj na ruku u svetu i da u ovom trenutku najviše na šta Kosovo može da računa od 193 države u svetu je 83 glasa, a u UN im je potrebno 97. Dodao je međutim da to suštinski neće rešiti problem.

Napomenuo je da je predsedniku Aleksandru Vučiću poručeno da ne mogu da nas preglasaju u UN, ali da treba mi sami da se složimo da Kosovo uđe u tu organizaciju.

“Ovde se ne traga za političkim rešenjem, ovde se traga samo kako će Srbija da proguta. Jedna je tema kada pričamo o teritorijalnom integritetu u svetu, a drugo kada moramo sve da gledamo kroz naš teritorijalni integritet”, rekao je šef diplomatije.

Govoreći o eventualnom uvođenju sankcija Moskvi, rekao je da to mora da ima pretpitanje da li će Zapad pružiti ruku Srbiji za poštovanje njenog teritorijalnog integriteta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x