Dačić: Srbija mora da ima težak diplomatski hod

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija mora da ima težak diplomatski hod, a da ostane na pravom putu i dodao da je pred Beogradom još jedan izazov zbog mogućeg pokretanja procedure o prijemu Kosova u Savet Evrope.

“Moramo da imamo težak diplomatski hod, a da ostanemo na pravom putu. Vlada vodi politiku, i unutrašnju i spoljnu”, rekao je Dačić.

Ministar je izjavio da se “ne seća” da su bili jači pritisci na Srbiju još od 1999. godine, i dodao da Srbija osam meseci nije uvela sankcije Rusiji zato što one nisu u njenom interesu.

“Moramo stalno da razgovaramo s partnerima u Evropi i uopšte na Zapadu, i mi to i radimo. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić je neprestano u tim razgovorima, ja ću se sada na tome više angažovati kao ministar spoljnih poslova”, rekao je Dačić za Kurir.

Na pitanje da li Srbija može da i dalje odoleva pritiscima da uvede sankcije Rusiji, on je naveo da sankcije Rusiji nisu uvedene osam meseci jer nisu u interesu zemlje.

“Ako naši interesi, naša ekonomija i naša politička stabilnost budu ugroženi na bilo koji način, mi ćemo razmotriti drugačije odluke, ali to će biti samo naše odluke i nikakav pritisak tu ne pomaže”, naveo je Dačić.

Dačić je rekao bi Beograd mogao da bude mesto mirovnih pregovora ruskog i ukrajinskog predsednika “ako bude iskrene želje obe strane da se o miru razgovara u Beogradu”.

“Srbija ničim nije doprinela da izbije rat, ali može da doprinese da se dodje do mira”, rekao je Dačić.

Govoreći o ponovom izboru za šefa diplomatije, konstatovao je da je “dobar osećaj” vratiti se u Ministarstvo spoljnih poslova, kao “kad se s puta vratite kući”.

Dačić je rekao da je pred Beogradom još jedan izazov narednih dana kada je reč o Kosovu, da bi Irska mogla da pokrene proceduru prijema u Savet Evrope.

Za prijem je potrebna dvotrećinska većina, a za Beograd je situacija nepovoljna, rekao je Dačić koji je juče razgovarao sa ambasadorkom Srbije u SE Aleksandrom Đurović.

“Mi najlošije stojimo u Evropi kada je reč o državama koje podržavaju nezavisnost Kosova, moguće je da dođe do izglasavanja ove odluke. Procedura je dosta komplikovana, i ona nije otpočela. Predsedavajući ima pravo da pokrene određena pitanja, Irska je predsedavajuća još ove nedelje. Naš cilj je da se to ne pokreće. Nikada se o prijemu nije donosila odluka preglašavanjem, ovo bi bio taj slučaj”, objasnio je Dačić.

Istakao je da se Srbija neće predati i da će se boriti do kraja i upitao je šta bi se desilo kada bi drugi regioni u Evropi podneli zahtev za prijem u Savet Evrope.

Govoreći o tablicama i potezima Prištine, Dačić je rekao da je pitanje koliko je neko sa Zapada rešen da to što verbalno zapreti i sankcioniše.

“Priština ne oseća strah i zato nema napretka u dijalogu, time se otvaraju vrata za jednostrane korake. Ovo sa tablicama je samo jedna od jednostranih odluka – proglasili su jednostrano nezavisnost, formirali vojsku jednostrano, ne primenjuju Briselski sporazum jednostrano”, rekao je Dačić.

Po njegovim rečima u ovom trenutku manje od 90 država u svetu priznaje nezavisnost Kosova. Brojke ne idu na ruku Srbiji u Evropi ali idu joj na ruku u svetu i da u ovom trenutku najviše na šta Kosovo može da računa od 193 države u svetu je 83 glasa, a u UN im je potrebno 97. Dodao je međutim da to suštinski neće rešiti problem.

Napomenuo je da je predsedniku Aleksandru Vučiću poručeno da ne mogu da nas preglasaju u UN, ali da treba mi sami da se složimo da Kosovo uđe u tu organizaciju.

“Ovde se ne traga za političkim rešenjem, ovde se traga samo kako će Srbija da proguta. Jedna je tema kada pričamo o teritorijalnom integritetu u svetu, a drugo kada moramo sve da gledamo kroz naš teritorijalni integritet”, rekao je šef diplomatije.

Govoreći o eventualnom uvođenju sankcija Moskvi, rekao je da to mora da ima pretpitanje da li će Zapad pružiti ruku Srbiji za poštovanje njenog teritorijalnog integriteta.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x