Dačić: Nenadano sam vodio ceremoniju u Skupštini, posledica ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)
Podelite vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da mu je “nenadano došlo da vodi ceremoniju” na posebnoj sednici parlamenta na kojoj je Aleksandar Vučić položio predsedničku zakletvu, jer je to posledica ponavljanja izbora u Velikom Trovcu, gde deo građana nije zadovoljan rezultatom.

“Da nema tog ponavljanja verovatno bi položio zakletvu pred novim sazivom. Ali mogućnost takvog ponavljanja je proistekla iz dogovora vlasti i opozicije”, rekao je Dačić za TV Prva, navodeći da se to može produžiti “unedogled”, odnosno do konačnih razultata parlamentarnih izbora.

Na pitanje koliko je realno da se vlada formira u julu, kako je juče rekao Vučić,  Dačić je naveo da zavisi od toga kada će rezulati parlamentarnih izbora biti konačni.

Kako je podsetio, kada Republička izborna komisija (RIK) saopšti konačan rezultat, i završi se sa ulaganjem žalbi, sledi konstitutivna sednica Skupštine, odnosno verifikovanje mandata, u roku od 30 dana, a zatim se u roku od 90 dana formira vlada.

Na pitanje o sankcijama Rusiji, on je rekao da je Savet za nacionalnu bezbednost zauzeo stav podrške teritorijalnom integritetua Ukrajine ali protiv uvođena sankcija Moskvi.

“Taj stav je nepromenjen. Vođenje spoljne politike nije pitanje ljubavi i mržnje, nego šta se dobija ili gubi”, rekao Dačić, podsetivši na ulogu Rusije u rešavanju kosovskog pitanja i njenu mogućnost da ulaže veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Kad god mi je nešto trebalo zvao sam (Sergeja) Lavrova i on bi se javio na telefon. A kad vam neko treba na Zapadu, prvo se pitate da li će se javiti, pa ako to ne učini daju vam zamenika zamenika i neće da pomognu”, rekao je Dačić.

Komentaršući reakcije Zagreba na optužnicu iz Srbije protiv hrvatskih pilota za bombardovanje izbeglica u “Oluji”, on je istakao da je reč o zločinu.

“Hrvatska svih ovih godina nije ni pomislila da nešto uradi povodom toga. Mi možemo da podignemo optužnicu jer za takve slučajeve postoji univerzalna jurisdikcija”, rekao je Dačić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x