Dačić i El-Sisi: Egipat ostaje pri stavu zamrznutog priznanja Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada Republike Srbije
Podelite vest

Predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić i egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi zaključili su danas u Beogradu da Egipat ostaje pri stavu zamrznutog priznanja nezavisnosti Kosova, saopštila je skupština Srbije.

Dačić je rekao El-Sisiju, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, da Beograd “visoko ceni” egipatski stav koji podrazumeva da Kairo ne glasa za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se složili da Srbija i Egipat imaju dugu tradiciju dobrih političkih odnosa i izrazili potrebu za daljim unapređenjem sveobuhvatne saradnje u oblastima obrazovanja, turizma, kulture i zaštite životne sredine, dodaje se.

Ocenili su da će “veliki doprinos” unapređenju saradnje dati i potpisivanje niza bilateralnih sporazuma tokom posete El-Sisija Srbiji.

Dačić je kazao da je skupština Srbije tradicionalno zainteresovana za saradnju sa kolegama iz Egipta, i da o tome “najbolje govori” podatak da je poslanička Grupa prijateljstva sa Egiptom u prethodnom sazivu imala 50 članova, navodi se.

On je, kako se navodi, ukazao na značaj posete egipatskog predsednika za diplomatske odnose dve zemlje, koji sežu 114 godina unazad. Poslednja zvanična bilateralna poseta egipatskog predsednika Beogradu bila je u julu 1987. godine, kada je u Jugoslaviju došao Muhamed Hosni El Sajed Mubarak.

Priština tvrdi da je Egipat priznao nezavisnost Kosova u junu 2013. godine, u poslednjim danima vlasti predsednika Mohameda Morsija, dok Beograd navodi da je to bilo usmeno priznanje koje nije operacionalizovano po dolasku El-Sisija na vlast.

Posle posete Egiptu u decembru 2021. godine, Dačić je izjavio da mu je El-Sisi rekao da odnos Kaira prema Kosovu ostaje “u statusu zamrznutog priznanja”, i da to znači da i dalje neće podržavati Prištinu u međunarodnoj areni.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x