CRTA: Politički pritisci su deo svakodnevice, samo se pojačavaju pred izbore

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Podelite vest

Politički pritisci na građane u Srbiji se intenziviraju uoči izbora ali se dešavaju svakodnevno, i van preizbornog perioda, zaključak je danas objavljenog istraživanja o političkim pritiscima koje je sprovela organizacija CRTA.

“Objavljivanjem nalaza istraživanja CRTA apeluje na nadležne državne organe i na sve političke partije da onemoguće i obustave nelegalne i nelegitimne načine obezbeđivanja političke podrške. Dok se građani ne oslobode mreže pritisaka, neće biti uslova za slobodne i poštene izbore, kao ni za ukupan razvoj društva jer će poslušnost strankama sve više da potiskuje stručnost, etičnost i poštovanje zakona”, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, istraživanje CRTA obavljeno je uoči izbora 2022.

Ta organizacija je dodala da zabeleženi slučajevi pritisaka, osim aktivnosti vezanih za obezbeđivanje sigurnih glasova, podršku u promociji stranke i političkih aktera ili dokazivanje lojalnosti stranci, imaju tendenciju da “kontrolišu i privatni život pojedinca”.

“Pritisci su posebno rasprostranjeni u javnom sektoru, to jest u javnim preduzećima i ustanovama, organima lokalnih samouprava, ali ni preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru nisu imuni na njih. I u ovom slučaju, marginalizovane i ranjive grupe su u posebno nezavidnom položaju”, dodaje se.

Pritisci se najčešće sprovode po centralizovanom sistemu i to hijerarhijski, jer se pozicije moći koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva.

Istraživači CRTA navode da su prikupili svedočanstva 68 žrtava, saučesnika ili svedoka zloupotreba iz 26 opština širom Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x