Čadež: Pokrenuli smo Inovers – digitalnu platformu sa 75 000 poslovnih modela

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Boban Ristić PKS
Podelite vest

Privredna komora Srbija predstavila je danas novu digitalnu uslugu „Inovers“ (Inno-Verse) zasnovanu na veštačkoj inteligenciji sa ciljem lakšeg i bržeg povezivanja privrede sa najnovijim IT rešenjima. Ova digitalna platforma namenjena je povezivanju ne samo kompanija i startapa, već i naučno-istraživačkih institucija i akademske zajednice, kako bi kreirali nove projekte i poslove, razmenjivali ideje i inovacije, i primenjivali ih u praksi.

„Inovers“, pokrenut samo nekoliko dana nakon lansiranja „BizChat“ servisa takođe zasnovanog na bazi veštačke inteligencije, predviđen je za široki krug korisnika, počev od studenata i mladih istraživača novih tehnologija, preko naučnih radnika i univerzitetskih profesora do razvojnih centara unutar kompanija, koje su u svakodnevnoj trci za unapređenjem konkurentnosti i tržišnih pozicija.

„Skoro godinu dana intenzivno smo radili sa partnerima na razvoju ‘Inoversa’ i ovo je samo jedan u nizu naših digitalnih alata koje ćemo ove godine ponuditi srpskoj privredi. Često se postavlja pitanje da li će veštačka inteligencija zameniti ljude! Neće zameniti ljude, ali će ljudi koji upravljaju veštačkom inteligencijom zameniti one koji to ne umeju”, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na promociji.

Ističe da je „Inovers“ ozbiljna platforma za saradnju koja sadrži čak 75 000 poslovnih modela i najrazličitije trendove. Kako je rekao, sadrži sve od ideje, inovacije do kolaboracije.

“I još nešto. Nije ovo sve od digitalnih projekata koje je u vrlo kratkom roku pokrenula Privredna komora Srbije. Novo je i što od danas kreće novi portal ‘Ubrzanje’ koji PKS radi u saradnji sa portalom ‘Telegraf’. Ovde ćete naći sve najnovije informacije o inovacijama u svetu, inovacijama koje uvode naše kompanije, projektima veštačke inteligencije, digitalnoj transformaciji kompanija… ‘Ubrzanje’ je mesto susreta naših tradicionalnih kompanija i digitalnih startapova…Pogledajte, sve o čemu govorimo danas već je na >>> ”, navodi Čadež.

Svečanosti u Privrednoj komori Srbije prisustvovala je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović. Predsednik Komore uručio je Ani Brnabić Plaketu za poseban doprinos digitalnoj transformaciji i razvoju IKT sektora privrede Srbije za šta se snažno zalagala tokom čitavog premijerskog mandata.

Foto: Boban Ristić PKS

Brnabić je zahvalila na priznanju ističući da je njena vizija kao predsednice srpskog parlamenta aktivnija uloga Skupštine u daljoj transformaciji i jačanju Srbije i da se to zakonodavno telo još više približi privredi. „Gledaću kako da sa svima u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, narodnim poslanicima i relevantnim radnim telima i odborima, parlamentarnim delegacijama, izgradimo bolji i jači most ka privredi i otvorimo vrata za našu privredu kako za strane investitore tako još mnogo više i značajnije za domaću privredu, naša mikro, mala, srednja preduzeća, porodične firme i da vidimo kako možemo, na taj način, da doprinesemo razvoju i jačanju Srbije“, poručila je predsednica Skupštine Srbije.

Inovers rezultat saradnje sa austrjskim kolegama

„Inovers“ su kreairali Centar za digitalnu transformaciju i autrijska IT kompanija IN-Manas uz podršku Privredne komore Srbije, a mogućnosti ove platforme predstavili su dr Franc Bajlom, osnivač i generalni direktor IN-Manas i Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju.

„Inovers“ se nalazi na veb adresi, a može joj se pristupiti i putem sajtova Centra za digitalnu transformaciju i Privredne komore Srbije.

Unošenjem odgovarajućih podataka, svaki od korisnika bira sektor poslovanja, kao i oblasti interesovanja koje mogu da se odnose na edukaciju, unapređenje poslovnih procesa, saradnju sa novim partnerima, razmenu ideja.

Foto: Boban Ristić PKS

Platforma je povezana sa relevantnim međunarodnim bazama podataka koje sadrže ključne informacije iz velikog broja privrednih sektora, a odnose se na inovacije i njihovu primenu u privredi. Korisnici su u mogućnosti da bolje sagledaju svoje trenutne poslovne mogućnosti i izvozni potencijal, dođu do kvalitetnih rešenja kojima prevazilaze izazove i unapređuju poslovanje, a mogu i da provere svoju ideju ili proizvod uporede ih sa konkurencijom, ali i dizajniraju novi. Korišćenje ove platforme kompanijama štedi vreme i novac uz racionalnije korišćenje kompanijskih resursa. Takođe, „Inovers“ pruža dubinsku “svot” analizu i projekcije budućih trendova.

Ovo je prva saradnja sa kolegama iz Austrije i korak je ka velikom broju zajedničkih projekata, jer je jedan od prioriteta Centra i PKS potpuna digitalizacija svih servisa i usluga privredi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x