Bulatović uputio poziv Ministarstvu zaštite životne sredine da obiđu radove na planini Starica

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Majdanpek, 9.09.2022. - Po recima aktivista pokreta "Ne damo Staricu", koji su na grebenu planine Starica iznad Majdanpeka postavili kamp kako bi sprecili miniranje planine, juce ih je napala grupa radnika Zidjina kineske nacionalnosti. Sukob su sprecili pripadnici obezbedjenja firme FTO iz Beograda, koju je angazovala kineska kompanija Zidjin. Povredjeni su aktivisti Nenad Miladinovic i Dragan Dmitrovic. (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC)

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović uputio je javni poziv Ministarstvu zaštite životne sredine Srbije da zajedno sa članovima resornog odbora Skupštine Srbije posete mesta gde se izvode projekti rudarenja, poput planine Starice i Majdanpeka, kako bi se na licu mesta uverili u stanje na terenu, saopštila je ta stranka.

“Ako je projekat rudarenja rađen kako treba, uz strogu kontrolu inspekcija, učešće geologa, a u javnosti postoje informacije da postoje problemi sa litoklastičnim krečnjacima koji su nestabilni i puni špilja, da li to može da ugrozi projekat, meštane koji žive u neposrednoj blizini”, upitao je Bulatović.

On je rekao da ga interesuje koje su granice eksploatacije rude na planini Starica, da li se primenjuju standardi EU u rudarstvu, da li posledice rudarenja mogu da se saniraju po ekološkim standardima i da li će nadležna ministarstva insistirati na poštovanju zakona i ispratiti delovanje stranih kompanija.

Bulatović je od ministarstva zatražio i da interveniše kako bi se dobio na uvid prostorni plan Opštine Majdanpek. Preneo je Minustarstvu i pitanja zabrinutih građana zbog ugrožavanja reka i vrela usled eksploatacije, pitajući da li su zbog toga građani bili bez vode više dana.

“Skrećem pažnju na činjenicu da profit ne sme da bude važniji od zdravlja i života ljudi. Verujem da je i Ministarstvo tog stava, jer je odgovornost svih nas da radimo na zaštiti životne sredine i zdravlja stanovništva, to smo dužni ne samo građanima danas, već i budućim generacijama”, rekao je Bulatović, koji je i poslanik u Skupštini Srbije.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x