Budžetska inspekcija traži od Nišvila da vrati pare, reagovalo i Više javno tužilaštvo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Jelena Laništanin
Podelite vest

Budžetska inspekcija grada Niša donela je rešenje kojim je “Nišvil fondaciji”, kao organizatoru Nišvil džez festivala, naloženo da u gradski budžet vrati nenamenski potrošenih šest miliona dinara u prošloj i pretprošloj godini, izjavio je danas šef niške budžetske inspekcije Aleksandar Pavlović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je zbog nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava Više javno tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak protiv te fondacije.

Kazao je da je to tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak na osnovu zapisnika o obavljenim kontrolama koje je dostavila budžetska inspekcija.

Rekao je da je ustanovljeno da je šest miliona dinara isplaćeno izvođačima, “preko nekih agencija”, iako, kako je kazao, “oni nisu nastupali na Nišvilu ili ukoliko im je već bilo plaćeno”.

Dodao je da su ustanovljene i druge nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava i da su, kako je naveo, zaposleni u “Nišvil fondaciji” pored stalnih ugovora o radu, 11 meseci imali i ugovore o autorskim honorarima”.

“Oni su isplaćivali neto iznos za te uvećane zarade, a porezi i doprinosi od 380.000 dinara išlo je na teret budžeta grada”, naglasio je Pavlović.

Prema njegovim rečima, budžetska inspekcija je ustanovila da je na istoj adresi na kojoj se nalazi “Nišvil fondacija” registrovano preduzeće, tako da se ista osoba pojavljuje “i kao organizator i kao izvođač radova”.

Kazao je da je “jedan isti čovek potpisao račun svog preduzeća i račun udruženja”, te dodao i da je “bez prikupljanja ponuda sam sebi 2020. isplatio uslugu izrade i postavljanja scenografije u iznosu od 380.000 dinara”.

Dodao je da su inspektori utvrdili da je Nišvil fondacija plaćala advokatske usluge parama dobijenim od grada, iako, kako je kazao, plaćanje tih usluga nije predviđeno ugovorom sa gradom, već je to bila obaveza udruženja.

“Na rešenje budžetske inspekcije kojim je naloženo vraćanje nenamenski potrošenih sredstava, Nišvil fondacija podnela je tužbu Upravnom sudu, kao drugostepenom organu u upravnom postupku”, rekao je Pavlović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da su se proteklih meseci čule mnoge neistine o izdvajanjima grada za kulturu i pojedine festivale.

Podsetila je da su se u medijima provlačile informacije da će “pojedini festivali” otići iz Niša zbog navodnog nedovoljnog izdvajanja sredstava iz gradskog budžeta.

“Od 11,8 milijardi koliko iznosi budžet grada, za kulturu i orgnizaciju različitih manifestacija izdvaja se 910 miliona ili osam odsto, što je mnogo više od para koje grad izdvaja za socijalu. Nije kultura najjeftinija, kako neki tvrde”, istakla je Sotirovski.

Kazala je da grad svesrdno pomaže svoje festivale, a Nišvil posebno.

Rekla je da je “za poslednjih 18 godina Nišvil dobio iz budžeta 289 miliona dinara ili 2,45 miliona evra, ne računajući indirektnu pomoć”.

“Između ostalog dobijaju besplatno 10.000 kvadrata u Tvrđavi, a to je za četiri dana korišćenja 4,8 miliona dinara”, izjavila je Sotirovski.

Kazala je da  Nišvil dobija mnogo više para od ostalih festivala, te napomenula da je taj festival 2020. dobio 24 miliona dinara iz budžeta, iako je zbog epidemije korona virusa održan “onlajn”.

Rekla je da je Nišvil 2019. dobio 33 miliona dinara, a da je 2021. dobio 25 miliona dinara, a ove godine 24 miliona dinara.

“Prvobitno planirani iznos od 29 miliona umanjili smo ove godine za pet miliona jer nisu opravdali pet miliona iz prethodne godine”, objasnila je Sotirovski.

Dodala je da grad pri tom ne zalazi u to koliko Nišvil dobija para od donatora iz zemlje i Evropske unije.

Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević, u više navrata ove godine izjavljivao je da se razmišlja o preseljenju festival u neki drugi grad i državu i da je  u pregovorima “sa dve evropske i dve vanevropske zemlje”.

Kao razlog je naveo nedovoljnu finansijsku pomoć i grada i države.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x