Brnabić: Na EPS-u radimo sa partnerima iz Norveške i MMF-om

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: EPS
Podelite vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se na preduzeću “Elektroprivreda Srbije” (EPS) radi zajedno sa partnerima iz Norveške, kao i da je to važan deo “stend baj” aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

“Što se tiče EPS-a, sa svima onima koji kritikuju da smo EPS sami doveli dokle jesmo, ja bih se složila. Imamo jedno fundamentalno neslaganje ko je doveo EPS dotle. EPS praktično nije vođen, i ništa ozbiljno nije urađeno u poslednje tri decenije”, rekla je Brnabić za Radio-televiziju Srbije.

Ona je navela da je Vlada Srbije 2017. i 2018. godine krenula da gradi prve elektroenergetske objekte posle 31 godine.

Govoreći o gubicima EPS-a, premijerka je kazala da su oni i prethodnih godina bili izuzetno visoki, jer je, kako je navela, cena električne energije subvencionisana kategorija i da se ne može očekivati da EPS “tu zarađuje značajne novce”.

Istakla je da će morati da rastu cene struje i gasa, bez mogućnosti da precizira za koliko, ali da će to uslovljavati rast plata i penzija, kao i da u aktuelnoj krizi Srbija “mora da štiti privredu subvencionisnim cenama, da bi ostala konkurentna”.

Govoreći o zagađenju vazduha, Brnabić je ocenila da se mediji tom temom bave “paušalno” i navela podatak prema “IQair”, da je Beograd bio 73. na listi najzagađenijih gradova u Evropi, kumulativno za celu 2021. godinu.

Po njenim rečima, u regionu je značajno lošiji kvalitet vazduha u Sarajevu, Skoplju, ali i u Zagrebu, “koji je 53. najzagađeniji grad na evropskom kontinentu”.

“Ja neću da umanjujem ovaj problem, ali zaista nema potrebe da se predstavljamo gorim nego što jesmo. Ako gledate na dnevnoj osnovi, vi možete da izvlačite dane u kojima smo među najboljima, o kojima se nikada ne priča, i dane kada smo među najgorima”, rekla je Brnabić.

Govoreći o zelenim energijama, premijerka je istakla da “to ne može bez značajnog povećanja cene struje”.

“Zelena energija je značajno skuplja, energija koju mi moramo da uvozimo za balansiranje zato što nemamo dovoljnih kapaciteta, dok ne izgradimo Bistricu i Djerdap tri, je takođe značajno skuplja. Dakle može, ali da znate da onda dramatično rastu cene struje”, istakla je Brnabić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x