Brnabić: Kineske investicije podstakle ekonomski razvoj Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Sangaj, 5.11.2023. - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic i premijer Kine Li Cijang govorili su na 6. Kineskom medjunarodnom sajmu uvoza koji je otvoren danas u Sangaju. Brnabic i Cijang su potom obisli srpski stand i postavku sajma. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic)
Podelite vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je danas na ceremoniji otvaranja 6. kineskog međunarodnog sajma uvoza u Šangaju poručila da je Srbija ponosna na to što prvi put na ovoj manifestaciji nastupa kao počasni gost.

Brnabić je istakla da Srbija svojim učešćem na Sajmu potvrđuje želju za jačanjem veza i čeličnog prijateljstva sa Kinom, saopšteno je na sajtu Vlade.

Činjenica da se Srbija našla među nekoliko zemalja kao počasni gost opisuje kvalitet naših odnosa i daje nagoveštaj buduće saradnje, istakla je premijerka i ukazala na to da srpski paviljon na Sajmu uvoza u Šangaju samo potvrđuje da će ekonomska saradnja između dve zemlje svoje pune potencijale tek ostvarivati u narednim godinama.

Navodeći da se u istoriji čovečanstva retko događalo da velike države stupaju u strateške odnose sa manjim zemljama, Brnabić je naglasila da je Kina uvažila Srbiju upravo na taj način, gradeći sa njom pravo i iskreno prijateljstvo.

Kina je danas pionir i predvodnik u mnogim stvarima, a Srbija je pozvana i prisutna na Sajmu kao partner i prijatelj, ali i snažan pobornik liberalizacije međunarodne razmene, za koju verujemo da doprinosi miru i stabilnosti, poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da prisustvo država iz celog sveta na Kineskom međunarodnom sajmu pokazuje i domete inicijative “Pojas i put” predsednika Kine Si Đinpinga.

Srbija je, kako je istakla, jedna od prvih zemalja koja je shvatila značaj međunarodnog uvoznog sajma i od tada smo prisutni sa mnogobrojnom ponudom.

Prema rečima premijerke, u proteklih šest godina učvršćeno je strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo između dve zemlje, a bilateralna saradnja je dostigla izuzetan nivo zahvaljujući i ličnom odnosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga.

Kako se navodi, robna razmena je za poslednje četiri godine, od 2018. do 2022, porasla 2,7 puta, a izvoz Srbije u Kinu je porastao čak 12,7 puta. Kina u istom periodu izbila na prvo mestu među investitorima u Srbiji i tu poziciju je imala 2021, 2022. i u prvom polugodištu 2023. godine.

Rezultat je da su kineski investitori najveći izvoznici. Dolaskom Ziđin Majninga desile su se značajne promene i Srbija je postala drugi proizvođač bakra u Evropi. Pozitivan uticaj kineskih investicija na srpsku ekonomiju je nemerljiv, naglasila je Brnabić.

Ona je, takođe, navela da kineski investitori zapošljavaju više od 28.000 ljudi u Srbiji, izrazivši uverenje u to da će se u budućnosti saradnja intenzivirati.

Brnabić je podsetila i na to da je nedavno u Kini boravio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da je tom prilikom potpisano 18 sporazuma, među kojima je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Pred nama su i nove oblasti saradnje kao što su digitalna ekonomija, nauka, tehnološke inovacije, rekla je premijerka i pozvala okupljene da posete Srbiju i da učestvuju na međunarodnoj izložbi EKSPO 2027.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x