Božo Prelević: MUP se poigrava s decom Stanike Gligorijević, nema gledanja snimka bez advokata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: S.P.
Podelite vest

Advokat Božo Prelević potvrdio je danas da njegovi klijenti, sinovi Stanike Gligorijević, neće prihvatiti poziv ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da bez prisustva branioca pogledaju dva minuta snimka nesreće u kojoj je poginula njihova majka.

Prelević je agenciji Beta kazao da predstavnici vlasti nastavljaju da se poigravaju sa zakonom i porodicom Gligorijević.

“MUP hoće da pokaže snimak sinovima pokojne Stanike, ali neće njenoj sestri Mirjani Aleksić, koja je bila povređena u toj nesreći i izričito neće advokatu. Policija zapravo hoće da pokaže snimak deci koja nisu stručna da prepoznaju da li se radi o originalnom snimku. Nedopustivo je što se MUP poigrava sa zakonom i porodicom stradale žene”, rekao je Prelević.

Naglasio je da je taj snimak policija morala da preda tužilaštvu i sudu na njihov zahtev.

“Jasno je da je ovaj poziv MUP-a usledio nakon reči Aleksandra Vučića upućenih pred novinarima ministru Bratislavu Gašiću: ‘Dajte im taj snimak’, ali nije jasno šta oni zapravo žele. Vlast se ponaša kao da se skupilo društvo s ulice i preuzelo vođenje države”, kazao je Prelević i istakao da pregled snimka ne može da se obavi bez prisustva advokata.

“Onaj ko može da identifikuje snimak ne može da ga vidi, a onaj ko ne može da identifikuje može da ga vidi. I o tome odlučuju predsednik države i ministar policije?! To je eklatantan primer gaženja svih institucija i zakona u ovoj zemlji”, rekao je Prelević.

Na pitanje Bete od kakve bi koristi bilo objavljivanje dva sporna minuta snimka nesreće, kada je vozač bivšeg direktora Koridora Srbije Zorana Babića Dejan Stanojević već pravosnažno osuđen na četri i po godine zatvora, Prelević je rekao da postoji mogućnost ponavljanja sudskog procesa.

“Ako bi se na snimku utvrdilo da za volanom nije bio osuđeni Stanojević, kao što sumnjamo, onda bi mogao da se ponovi sudski postupak zbog pronalaženja drugih dokaza”, objasnio je advokat.

Postavlja se pitanje, dodao je Prelević, ako je za volanom zaista bio okrivljeni i osuđeni Stanojević, zbog čega je problem da taj snimak pogleda advokat.

Podsetio je da je u konačnoj presudi sud konstatovao da nedostaju dva ključna minuta snimka s naplatne rampe, jer policija nije htela da ih dostavi sudu.

“Sinovi Stanike Gligorijević su prihvatili poziv MUP-a da pogledaju snimak, ali uz uslov da s njima bude i advokat. Međutim, u MUP-u im je rečeno da advokat ne može da pogleda snimak. To ne postoji u sudskoj praksi, ovde se radi o ozbiljnim inovatorima zakonskih postupaka”, zaključio je Prelević.

Nakon nedavnog govora Milutina Gligorijevića na protestu protiv nasilja, gde je zatražio od vlasti da pokažu dva minuta snimka saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu kada je poginula njegova majka Stanika i pet osoba teže i lakše povređeno, MUP je uputio poziv njemu i bratu Aleksandru da pogledaju dva sporna minuta.

Nesreća u Doljevcu se dogodila 31. januara 2019. godine.

Niški Apelacioni sud je u decembru prošle godine pravosnažno osudio vozača Stanojevića na četiri i po godine zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja.

Prema navodima optužnice, Stanojević je na dan nesreće, krećući se službenom “škodom super b” iz pravca Niša ka Grdelici brzinom od 93 kilometra na čas udario u “opel astru” koja je bila na kanalu na naplatnoj rampi Doljevac, usled čega je ona udarila u zadnji deo “folksvagen pasata” koji je napuštao rampu.

Gligorijević, koja je bila na zadnjem sedištu “opela”, poginula je na licu mesta, a među povređenima bio je povređen i direktor Koridora Srbije Zoran Babić, koji je, po oceni suda, bio na zadnjem sedištu “škode”.

Prema sudskoj verziji, službeni automobil je vozio Stanojević, a Babić je, po sopstvenoj izjavi u istrazi “spavao na zadnjem sedištu”.

Na suđenju su prikazana četiri snimka nadzornih kamera s naplatne rampe, od kojih jedan pokazuje situaciju u vreme nesreće, ali se prekida na dva minuta, tako da se ne vidi trenutak udara Babićevog službenog vozila u “opel astru”, odnosno ne vidi se raspored sedenja u vozilu.

Advokat Prelević je rekao da nedostaju još dva minuta snimka na osnovu kojih bi se utvrdilo iz kojeg pravca je na naplatnu rampu stigla patrola policije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da je video ceo snimak i da je, kakao je rekao, užasan.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x