Tokom posta se treba pokajati, ispovedati, olakšati svoju dušu i očistiti sebe

BOŽIĆNI POST počinje u nedelju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

MANASTIR ĆELIJE: Luka Stojković
Podelite vest

Božićni post počinje u nedelju 28. novembra i traje do Božića, postoje pravila koja vernici treba da ispoštuju kako bi se pričestili. U postu treba opraštati i nastupati čista srca, poručuju sveštenici.

U toku celog ovoga posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi”.

Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti „na vodi”.

Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi”.

Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru u vreme Božićnog posta, da ne prekidaju post, već da Novu Godinu proslavljaju po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.

Kada je slava, za slavara i njegove goste post se razrešuje na ribu.

Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

“Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?”, prenose se reči Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

U Svetom pismu piše “ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga”, što znači da je čovek čoveku brat, te da treba da budemo tolerantni, da poštujemo i pomažemo druge, a to možemo samo ako nismo besni i sebični.

Tokom posta se treba pokajati, ispovedati, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. Ne treba telo mučiti postom ako ćemo biti besni, ako ćemo se svađati i želeti zlo bližnjem svom.

U postu treba opraštati i nastupati čista srca, poručuju sveštenici.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x