Borel: Danas bez kompromisa Vučić-Kurti, slede sastanci do 1. septembra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Na sastanku Vučić-Kurti danas u Briselu nije došlo do sporazuma oko spora o registarskim tablicama i putnim dokumentima za putovanje na i sa Kosova, “ali to nije kraj priče i oba lidera su prihvatili da nastave razgovore idućih dana i ima vremena do 1. septembra”, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel posle susreta srpskog predsednika i kosovskog premijera.

“Danas nije bilo sporazuma, ali mi ne odustajemo, nužno je da se nađu rešenja i proces će se nastaviti”, saopštio je Borel.

On je naglasio da je to neodložno da bi se otklonilo narušavanje bezbednosti i stabilnosti za stanovništvo na Kosovu, ali i za ceo kontinent.

Borel je rekao da je hitan razlog za današnji susret bio spor oko registarskih tablica i dokumenata za putovanje na i sa Kosova.

“Međunarodna zajednica ne želi da se zategnutosti obnavljaju i narednom razdoblju i dva strane će biti potpuno odgovorne za svako zaoštravanje na terenu “, predočio je on.

“Ovaj sastanak zakazan jer smo suočeni s veoma nepovoljnim razvojem na terenu i rastućim zategnutostima na severu Kosova”.

Današnji susret je, ukazao je visoki predstavnik EU, “bio povezan s odgovornošću lidera obe strane da tragaju za rešenjima u dobroj veri mira i kako bi mir i stabilnost preovladali na severu Kosova”.

“Ovo se događa u kritičnom času za naš kontinent. Posle ruske invazije na Ukrajinu suočeni smo s vrlo dramatičnim i opasnim trenutkom za naš kontinent i to nije čas za podizanje zategnutosti već za traženje rešenja i rešavanje dalekosežnih pitanja”, kazao je Borel.

“Ja sam dvojici vođa rekao da je ovo bio sastanak rešavanja krize i cilj je bio da se smiri situacija na terenu”.

“Mi smo se takođe usredsredili”, po njegovim rečima, “na postizanje sveobuhvatnog sporazumu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i dvojica lidera su mogli da govore podrobno o tom sveobuhvatnom sporazumu, tekuće zategnutosti su simptom šireg nerešenog stanja njihovih odnosa”.

“Mislim da su i predsednik Vučić i premijer Kurti razumeli da nema alternative za dijalog kao načina za rešavanje tih problema, a njima je jasno koje su razlike između njih kad je reč o konačnom statusu njihovih odnosa i šta to treba da bude”, zaključio je Borel.

Ali su oni, dodao je, prihvatili da nastave razgovore da bi se taj proces normalizacije brže odvijao.


Vučić: Nadam se da je moguće da postignemo kompromisno rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je današnji dan bio težak za sve građane i celu zemlju i da se nada kompromisnom rešenju u dijalogu sa Prištinom.

“Ne mogu da kažem da je (dan) uspešno završen, ali se uzdržavam od drugih komentara, jer se nadam da je moguće da nekim čudom da postignemo kompromisno rešenje u danima koji su pred nama”, rekao je Vučić u poruci na društvenoj mreži Instagram.

On je dodao da će se obratiti javnosti u narednih 48 sati “sa svim činjenicama”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x