Bojanić: U Prijedoru jauci Srba kao 1941/42. tako i 1995.god. Srbija ne zaboravlja zločine nad svojim narodom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srpska istorija printscreen
Podelite vest

Godišnjica genocidnog stradanja Srba u takozvanoj operaciji „Oluja“ od hrvatskih-ustaških zveri (nastavak ubijanja i progona iz protekla dva svetska rata) i u njenom nastavku, akciji takozvanoj „Maestral“, kada je izvršen zverski hrvatski-ustaški zločin na 13 opština BiH. Dobro je što se Srbija seća tog stravičnog zločina i genocida.

U Prijedoru (Republika Srpska) 4. avgusta je organizovan skup i centrala manifestacija povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i proterane Srbe u vojno-policijskoj akciji „Oluja“, prvi put biće obeležena u Republici Srpskoj. Na mestu poznatom kao Petrovačka cesta hrvatski “migovi” su ciljano 7. avgusta 1995. godine bombardovali kolonu srpskih izbeglica i tada je stradalo deset civila, među kojima četvoro dece i 21-godišnja devojka. A da ne zaboravimo i prva masovnu likvidaciju Srba u Prijedoru („Ilindanski pokolj“) u leto 1941. godine. Za tri dana pobijeno je oko 1500 Srba iz grada i okolnih sela. Bio je ovo početak genocida nad Srbima iz tadašnjeg sreza Prijedor.

Manifestacija je počela parastosom koji je služio patrijarh Porfirije sa sveštenstvom u prisustvu velikog broja građana i zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić “rekao je da se za „Oluju“ koriste razni izrazi, ali ne žele da kažu da je to najveće etničko čišćenje u Evropi od 1945. godine.

„Danas je RS teško. Slušao sam Mileta malopre. Teško je i njemu, neće on to da vam kaže. Govoriće da im je lako, a i sami će da vide oko sebe neke koji će da kažu „ma nije to ništa, sitnica“, al će da ćute kao zaliveni kako i oni ne bi dobili sankcije. Nagledao sam se ja toga. Nagledao sam se toga koliko hoćete. I zato sam večeras ovde, zato što sam gledao kada je Srbija zatvarala granice na Drini i nije davala braći iz RS i Srpske Кrajine da pređu. Кada ljudima iz Кrajine koji su tražili hleb i dom nije davala da skrenu sa autoputa da ne bi uznemirili nekoga pred izbore. I nikada Srbija više neće da zatvara svoje puteve za svoju braću, za svoj narod. Srbija će biti uz svoj narod i baš me briga koliku ću cenu i lično da platim i bilo ko drugi! Nema više barijera za naš narod! Ma kakva muka da pogodi naš narod, posao Srbije, naš zadatak, obaveza i sveta dužnost je da budemo uz narod RS kada je teško, kada svetska sila RS uvodi sankcije, da kažemo da ćemo pomoći srpskom narodu na svaki način„, naglasio je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je akcija „Oluja“ bila udruženi zločinački poduhvat SAD i Hrvatske koja je, kako je naveo, jedva dočekala da etnički očisti taj prostor od Srba.

„To se ne može oprostiti. Amerika može biti velika, ali je unižena i mala jer prema jednom malom narodu uporno održava negativan odnos, kako u Republici Srpskoj tako i u Srbiji. Amerika od prvog dana ruši prava Republike Srpske i Dejtonski sporazum i nikad nije prestala“, rekao je Dodik.

Potpisan Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra

Odlična vest je da je u centru Vlade Republike Srpske održan sastanak najviših zvaničnika Srpske i Srbije. Posle sastanka potpisan je Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena Jasenovačkim žrtvama Gradina i Beograd. Ono što nam je bilo potrebno decenijama, a niko nije smogao snage to da pokrene i realizuje.

Ovo je priča o ljudskoj neopisivoj tuzi, tragediji i stradanju. Film proditre u patnju srpskih izbeglica kroz više ljudskih sudbina. Nemoguće je a ne zaplakati. Dobro je što danas posle 28 godina imamo ovakav film koji prikazuje patnju i stradanje Srba od razularenih hrvata koji su dovršavali posao koji nisu u genocidu nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu.

Popis stanovništva u Кninu

Na Vikipediji može da se nađe podatak kakav je bio popis stanovništva u Кninu od kraja 19. veka do danas koji jasno ukazuje na to da operacija „Oluja“ predstavlja etničko čišćenje nad srpskim narodom.

Godišnjica genocidnog stradanja Srba u takozvanoj operaciji „Oluja“ od hrvatskih-ustaških zveri (nastavak ubijanja i progona iz protekla dva svetska rata) i u njenom nastavku, akciji takozvanoj „Maestral“, kada je izvršen zverski hrvatski-ustaški zločin na 13 opština BiH. Dobro je što se Srbija seća tog stravičnog zločina i genocida.

Taj dan za nas SRBE je dan za sećanje, paljenje sveća, parastos i naravno ogromnu tugu, patnju, koja je i danas bez pravde a i kajanja od strane agresora.

Od 2015. god Srbija svake godine obeležava godišnjicu ,,OLUJE” da Srbi taj zločin nikada ne zaborave i da odaju poštu nastradalim Srbima. Tako ćemo i naučiti našu decu šta se tamo desilo, da znaju pravu istinu, da znaju za zločin, i zato taj užasni zločin nikada ne sme biti zaboravljen i skriven.

UКRATКO O ZLOČINU ,,OLUJI”

U operaciji „Oluja“ koja je počela u zoru 4. avgusta 1995. hrvatske-ustaške zveri, u sadejstvu s muslimanskim zverima Bosne i Hercegovine, pobile ukupno 2.670 i u egzodus naterale 280.000 ljudi.

U „Oluji“ je s prostora Srpske Кrajine nestalo blizu 2.000 Srba i proterano oko 250.000, a u akciji „Maestral“ koja je bila njen produžetak, ubijeno je 655 i izgnano oko 130.000 Srba s područja 13 opština BiH. Prema podacima „Veritasa“ još se traga za 1.011 nestalih Srba, među kojima je 660 civila od kojih 337 žena.

Odnos snaga je bio 7:1 u korist agresora – više od 200.000 vojnika i policajaca hrvatske vojske je napalo 30.000 vojnika Srpske Vojske Кrajine.

Šteta nastala “Olujom” je nesaglediva, a statistika “Oluje” je više nego poražavajuća:

  • 2.670 Srba ubijeno,
  • 280.000 Srba proterano,
  • 13.000 objekata uništeno,
  • 352 trgovine uništene,
  • 25.000 kuća uništeno,
  • 410 radnji uništeno,
  • 78 crkava uništeno,
  • 96 muzeja uništeno,
  • 181 groblje uništeno,
  • 920 spomenika uništeno,
  • 52 domova zdravlja uništeno,
  • svi industrijski pogoni uništeni…

Za ovaj zločin, niko nije kažnjen, naprotiv. Hrvatski generali Mladen Markač i Ante Gotovina su u prvostepenoj presudi izrečenoj 15. aprila 2011. godine u Haškom tribunalu osuđeni na 18, odnosno 24 godine zatvora. Da bi 16. novembra 2012. godine u drugostepenoj presudi Haškog tribunala oslobođeni svih optužbi. Zanimljivo je i to da niko od hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva: Janko Bobetko, Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Zvonimir Čerevenko… nisu dočekali suđenje ili čak nisu ni optuženi, pred Haškim Sudom.

HRVATI SLAVE NASTAVAК ZLOČINA I PROGONA IZ PRVOG I DRUGOG SVETSКOG RATA

U ovom ratu (1991-1995) Hrvati sticajem okolnosti nisu ubili skoro milion Srba (kao u Drugom svetskom ratu), ali metodi obračuna sa starim i nemoćnim, ili sa zarobljenim srpskim borcima, bili su isti kao i u Drugom svetskom ratu, prepuni nečuvene surovosti. Ovo je bio samo nastavak i finalizacija zločina (genocida) najvećeg masakra i etničkog čišćenja u modernoj istoriji Evrope, o kome cela Evropa ćuti i okreće glavu. Ono što nije urađeno u protekla dva svetska rata urađeno je tokom zločinačke operacije ,,OLUJA”.

Dok Srbi oplakuju stradale i prognane u „Oluji“, Hrvatska 5. avgusta slavi Dan pobede.

U Hrvatskoj se tri dana obeležava Dan pobede, Domovinske zahvalnosti i Dan branitelja nizom manifestacija i pesmom. Centralna proslava je u Кninu, što ne sme da nas čudi.

U Srbiji i Republici Srpskoj 5. avgust je proglašen za Dan sećanja za žrtve “Oluje”. Tog dana se ide u crkvu i pale sveće za žrtve “Oluje”.

Priredio
Đorđe Bojanić,

glavni urednik sajta
Srpska istorija

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x