BIRN: Ministarstvo odbilo da dostavi podatke o municiji iz Banjske iz ‘bezbednosnih’ razloga

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: pixabay.com
Podelite vest

 Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine odbilo je da dostavi informacije o prodaji i izvozu municije proizvedene u fabrici Belom u Uzićima, kakvu je kosovska policija zaplenila posle sukoba u selu Banjska, navodeći kao razlog “bezbednosne i ekonomske interese” zemlje, objavio je portal Balkanska istraživačka mreža (BIRN) Srbija.

BIRN je u tekstu preneo da je to prvi put u prethodnih nekoliko godina da je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine odbilo zahtev portala za informacijama od javnog značaja u vezi sa dozvolama za izvoz naoružanja.

“Dostavljanje zahtevanih podataka otežalo bi ostvarivanje opravdanih ekonomskih interesa Srbije i upravljanje ekonomskim procesima u zemlji. Kako je u navedenom kontekstu ekonomski sistem Srbije (fiskalna, monetarna, devizna politika i sl.) ujedno i podsistem sistema nacionalne bezbednosti iz kojih razloga bi dostavljanje zahtevanih podataka ugrozilo bezbednosne, a samim tim i javne interese Srbije”, navodi se u odgovoru tog ministarstva na zahtev BIRN-a.

Portal je prethodno tražio podatke o izvozu municije 7,62×39 mm koju je Belom proizveo 2022. godine, kako bi utvrdio ko su kupci koji su eventualno mogli da predaju tu municiju grupi naoružanih Srba koja se sukobila s kosovskom policijom u selu Banjska 24. septembra a koju je po sopstvenom priznanju, organizovao doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

BIRN je ranije na osnovu intervjua sa stručnjacima za naoružanje i analize fotografija i video snimaka oružja kog je kosovska policija zaplenila posle sukoba u Banjskoj, objavio je da je deo tog oružja “prošao kroz sistem države Srbije u nekom trenutku u prethodnih pet godina”.

Fabrika Belom u Uzićima kod Požege formirana je 2016. godine a po navodima BIRN-a, krajni vlasnik tog preduzeća namenske industrije je kompanija Jugoimport SDPR.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x