BIRN: Albanske kriminalne grupe glavni dobavljači oružja za krijumčarske grupe migranata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP RS
Podelite vest

 Glavni dobavljači oružja krijumčara migranata na severu Srbije su albanske kriminalne grupe koje godinama operišu u Srbiji, piše danas portal Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

BIRN navodi da je više od šest meseci pratio aktivnosti krijumčarskih bandi u Srbiji, proveravajući informacije i održavajući stalni kontakt sa više od deset nezavisnih izvora. Tu su uključeni i izvori u krijumčarskim grupama, službama bezbednosti, doušnicima i saradnicima policije i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), taksisti koji su upoznati sa krijumčarenjem, zaposlenima u migrantskim kampovima i aktivisti za ljudska prava.

Portal piše da dokazi do kojih su došli sugerišu da su među dobavljačima i blizanci iz Prištine – Amar i Amir Džemšiti, ali su oni to negirali.

BIRN navodi i da u posedu ima fotografiju na kojoj je Amir Džemšiti u društvu članova marokanske krijumčarske bande “Tetvani” koja operiše na Horgošu, a na toj slici svi okupljeni poziraju sa kalašnjikovima.

Amir Džemšiti je u izjavi za BIRN negirao da brat i on imaju bilo kakve veze sa krijumčarenjem ljudi i oružja u Srbiji.

Komentarišući fotografiju sa marokanskom krijumčarskom grupom, kazao je da je prelazio ilegalno iz Srbije u EU kao “svaki drugi Albanac sa mnogo briga i problema”, i da su ga Marokanci uhvatili tom prilikom.

“Nakon što su me uhvatili, dao sam im novac. Video sam da imaju oružje i pitao sam ih da se slikamo zajedno. Nemam nikakve odnose sa njima”, rekao je Džemšiti.

Izvori BIRN-a tvrde i da su se pripadnici avganistanske bande “400/59” fotografisali na krovu džipa granične policije u šumi u blizini Subotice, postavljajući te slike na društvene mreže, a da su granični policajci za to vreme “u obližnjem šatoru razgovarali sa vođama i uzimali deo njihove zarade”.

BIRN dodaje i da iz policije nisu odgovorili na njihova pitanja u vezi tog slučaja.

Portal navodi da poseduje i snimke poziva i Votsap prepiske između avganistanskih krijumčara i posrednika srpske policije koji im je “nudio imunitet i nastavak aktivnosti u zamenu za predaju oružja”.

Dogovor, kako navodi portal, nikada nije u celosti ostvaren, a obračuni su nastavljeni.

“Oni (krijumčari) su pametni. Policiji predaju nekoliko kalašnjikova, pištolja, a imaju puno više. I uvek mogu da kupe još od Albanaca”, rekao je jedan od krijumčara, za koga BIRN tvrdi da se protivi upotrebi oružja.

U prethodnih godinu dana zabeležene su desetine sukoba oružanih krijumčarskih bandi koje, piše BIRN, zarađuju milione evra od prebacivanja izbeglica i migranata u Evropsku uniju.

U poslednje dve godine, jedna od najnasilnijih kriminalnih bandi je marokanska grupa “Tetvani”, čiji je vođa poznat pod imenom Muhamed Tetvani ili Muhamed Magrebi.

Grupa “Tetvani” izgubila je primat u poslednje vreme, dok je u usponu marokanska banda koju navodno vodi Kazavi (ili Kazaoui), a koji je rodom iz Kazablanke.

Prema izvorima BIRN-a sa terena, kontrolišu teritoriju oko Srpskog Krstura, naselja u blizini reke Tise, i dominiraju na tržištu krijumčarenja izbeglica i migranata iz severne Afrike. Kazavijeva grupa je prvobitno bila povezana sa Tetvanijima, a zatim se osamostalila.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x