Beogradski odbor SSP traži objašnjenje vlasti o Zemunskoj pijaci

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto; YouTube Gradske Pijace printscreen

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović izjavila je danas da su Grad Beograd, Opština Zemun i preduzeće “Beogradske pijace” dužni da obaveste građane o tome šta se dešava sa Zemunskom pijacom i do kada će trajati radovi na njoj, ako su uopšte potrebni.

“Već 20 dana građani ne znaju šta je ova nepogoda od vlasti smislila sa Zemunskom pijacom. Pitaju se da li je pretvaraju u parking ili hoće tezge da daju ‘podobnima’. Gradonačelnik Aleksandar Šapić ćuti, Opština Zemun ćuti, a nama ostavljaju mašti na volju”, navodi se u saopštenju SSP.

SSP ukazuje da radovi mogu najave i završe u roku i da time manje smetaju građanima i prodavcima.

Pijaca-trg je, piše u saopštenju, smišljena 2011. godine kada je dobila kombinovanu funkciju centralnog gradskog trga s pijačnom prodajom. Kasnije je dodatno rekonstruisana 2016. godine, a njeni delovi i 2020. godine.

“Nadamo se da nekom nije palo napamet da pijacu menja u zatvorenu tržnicu ili da prodavce gde Zemunci kupuju godinama, pomeri na neka druga mesta”, rekla je Popović.

Zemunska pijaca, kao jedna od najvećih i najpopularnijih u Beogradu, posebna je urbanistička celina u centralnom delu starog Zemuna – Donjeg grada, na Masarikovom i Velikom trgu, 2012. godine adaptirana i zamišljena delom kao prva mobilna pijaca u Srbiji, da bi se posle radnog vremena trg kristio i za druge namene.

Počeci joj sežu u 1717. godinu kada je Zemun postao deo austrijske carevine štoo je bio sve do 1918. godine. Ta pijaca je bila karakteristična po tome što je tu svoje jedinstvene specijalitet prodavalo i lokalno nemačko stanovništvo, a roba je iz Srema i Bačke stizala zapregama i čamcima.

Od rekonstrukcije i modernizacije 2016. godine pijaca ima oko 400 tezgi i rashladnih vitrina, kao i 45 mobilnih tezgi, a riblja pijaca koja je najstariji deo, još iz 17. veka, je posebna, najatraktivnija celina.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x