Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobra, najavljena prva imena

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: bjf.rs
Podelite vest

Beogradski džez festival (Belgrade Jazz Festival) biće održan od 26. do 30. oktobra pod sloganom “Jazzbeats”, saopštili su organizatori.

U salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane (nekadašnji Dom sindikata) biće održan 21 koncert u okviru 10 programskih celina, sa gotovo 150 muzičara iz celog sveta, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene, navodi se u saopštenju.

Medju prva četiri najavljena izvodjača našli su se Seksmob (Sexmob, SAD), Pal Nilsen-Lav (Paal Nilssen-Love, Norveška), Lars Danielson Libereto (Lars Danielsson Liberetto, Švedska) i kvartet Avišaj Koena (Avishai Cohe Quartet, Izrael), naveli su organizatori festivala.

Istakli su da će u okviru glavnog programa ove godine biti zastupljeni projekti pet srpskih umetnika, najviše u skorijoj istoriji festivala, a koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni, sa svakodnevnim priznanjima koje srpski mladi umetnici dobijaju širom Evrope i sveta.

“Na Beogradskom džez festivalu ove godine će se predstaviti tri generacije umetnika. Naglasak je na mladjima, koji čine tri četvrtine programa: festival od svog obnavljanja 2005. svesno najviše podržava budućnost džeza, osećajući i vaspitnu ulogu koju kulturne manifestacije treba da imaju u podizanju mlađih generacija publike, kao i ulogu platforme za podršku mladim džez stvaraocima”, navodi se u saopštenju.

Organizatori su dodali da će u programu biti zastupljeni i izvodjači koji trenutno predstavljaju najaktuelnija imena u svetskim džez okvirima, kao i nekoliko renomiranih autora starije generacija, koji su bitno uticali na razvoj tog žanra u 21. veku, kao i da će posebnu pažnju ove godine festival pokloniti orkestarskom džezu, kroz nastupe četiri velika ansambla.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x