Beogradski Bir Fest najavio isplatu zaostalih dugovanja bendovima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Goran Šepa Gale Foto: FB oficijena strana grupa Kerber
Podelite vest

Organizatori beogradskog Bir festa najavili su danas da kompanija Skaj mjuzik (SkyMusic) preuzima brend te manifestacije, kao i da će zaostala dugovanja prema bendovima koji su nastupili na festivalu 2021. godine biti isplaćena u potpunosti.

Iako su ugovori potpisani sa datumom  isplate 31. avgust 2021. godine, većina učesnika nije dobila potpune iznose o čemu se Srbija vesti pisale u tekstu “Belgrade Beer Fest ostao dužan honorare, muzičari poručuju „ne pravite se mrtvi“

Organizatori su novinarima rekli da su problemi nastali kada je prethodni većinski vlasnik, Beogradska kulturna mreža (BKM), upao u finansijske probleme, ali najavili i da će festival biti održan i 2022. godine, od 18. do 21. avgusta.

Osnivač kompanije Skaj mjuzika Milenko Škarić naglasio je da ta korporacija nije imala nikave veze sa organizacijom festivala 2021. godine i najavio da će preuzeti brend beogradskog Bir festa.

“U potpunosti nameravamo da svojim sredstvima svim izvodjačima nadoknadimo njihove honorare. Ovim putem pozivam sve izvodjače da nam se od sutra obrate putem svojih menadžera, mi ćemo sa svakim pojedinačno sačiniti ugovor i u potpunosti isplatiti sredstva koja im se duguju”, istakao je Škarić.

Dodao je da se nada da se takve stvari neće ponavljati u budućnosti, kao i da mu je žao što su bendovi doživeli da moraju medijski da se bore za svoj novac u vreme pandemije korona virusa i njenog uticaja na muzičku industriju.

“Muzičarima je uskraćeno pravo na rad i zaista je tužno i žalosno da najveća manifestacija ne isplati svoje izvodjače. Smatram da ćemo tu nepravdu ovim putem ipak uspeti da rešimo”, kazao je on.

Istakao je da je ukupan dug prema 62 benda koji su nastupili na festivalu 2021. godine oko šest miliona dinara, kao i da se nada da ta situacija neće obeshrabriti bendove da nastupe na nekom od sledećih festivala.

“Verovatno će neki izvodjači tražiti honorare avansno, pravo svakog izvodjača je da ima uslove pod kojima će nastupiti. Ja se nadam da će naše učešće u ovome, kao što se to desilo i sa drugim festivalima u kojima smo bili suvlasnici, samo ohrabriti sve izvodjače da učestvuju u manifestaciji, tim pre što smo mi uvek bili neka vrsta garancije da će honorari uvek biti isplaćeni”. dodao je Škarić.

Dosadašnji organizator festivala i direktor BKM Vladica Radević rekao je da su nastupili finansijski problemi u firmi i da oni te probleme pokušavaju da reše već mesecima.

“Većinski vlasnik Beogradske kulturne mreže, čiji sam ja direktor, je u katastrofalnoj finansijskoj situaciji trenutno, koja vuče na bankrot i pričamo o dugovima u milionima evra”, rekao je Radević.

Istakao je da je potpuno opravdan revolt bendova kojima je BKM ostala dužna honorare i da su se zbog toga obratili kompaniji Skaj mjuzik, kojoj BKM duguje oko 55 miliona dinara za opremu i tehničku produkciju.

Buking menadžer Dragan Novičić koji je posredovao izmedju bendova i festivala istakao je da je do sada bio normativ da se bendovima ne plaća pre festivala zbog konstrukcije sponzorskih ugovora, i da je su po ugovoru naknade bendovima trebale da budu do kraja avgusta.

“Posle nekih mesec do dva, BKM je prestala da uplaćuje taj ostatak novca i da se bilo kakav odgovor dobija šta će se desiti. Zatišje traje već nekoliko meseci i mi zato nismo ni znali da Skaj mjuzik preuzima vođstvo ove firme. On nas je kontaktirao i zaista dobrom voljom pokušava da reši zaostale dugove i reši taj problem neisplaćenih honorara bendova”, kazao je Novičić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je beogradski Bir fest šesta najveća manifestacija tog tipa u svetu i dodao da Grad Beograd nije organizator festivala, niti će biti u buduće, ali da će nastaviti da ga podržava kao i svaku drugu kulturnu manifestaciju.

“Beograd će kroz jedan ugovor, koji će biti dugoročan, obavezati se da podržava na više godina ovu manifestaciju, gde će se znati i tačne obaveze grada”, rekao je Vesić.

Veliki broj domaćih bendova koji su u avgustu 2021. godine nastupili na festivalu izašao je u javnost 24. marta sa zajedničkim saopštenjem u kojem su naveli da taj beogradski festival do danas nije isplatio ugovorom dogovorene honorare za nastupe.

“Prave se mrtvi, ne obaveštavajući nas gde je zapelo, kako je smelo da zapne i kada ćemo biti isplaćeni”, navodi se u zajedničkom saopštenju bendova, objavljenom na njihovim zvaničnim Fejsbuk profilima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x