Beograd proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u regionu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Djordjeuuu
Podelite vest

Vlada Republike Srbije saopštila je da je Beograd proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u konkurenciji od 100 najvećih gradova u regionu tzv. ”Emerging Europe” (Evropa u usponu), a ovo priznanje prestonica Srbije dobila je drugu godinu zaredom.

Region ”Emerging Europe” obuhvata 23 ekonomija centralne, istočne, jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, od kojih su njih 11 članice Evropske unije (Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija).

„Emerging Europe“ je organizacija sa sedištem u Londonu, koja ima za cilj da promoviše potencijal zemalja u usponu.

U savetu ove organizacije se nalaze istaknuti evropski lideri – bivši evropski komesar za proširenje, potpredsednik Evropske komisije i komesar za preduzeća i industriju Ginter Ferhojgen, bivši premijer i ministar ekonomije Moldavije Jon Sturza, bivši bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, bivši potpredsednik Vlade i ministar finansija, potpredsednik Vlade za privredu i ministar za privatizaciju Slovačke Ivan Mikloš,  zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana i drugi.

Beograd je ove godine i treći po broju talenata, dok je 2021. godine godine bio na petom mestu.

Prag, glavni grad Češke, proglašen je za grad sa najboljim poslovnim okruženjem za 2022. godinu. Kompletan izveštaj za 2022. godinu biće uskoro dostupan javnosti. Žiri koji je odlučivao o rangiranju gradova, čini više od 100 globalnih stručnjaka za strane direktne investicije (SDI), savetnika za odabir lokacija i analitičara lokacija.

Oni su tokom 2021. godine analizirali 100 gradova u Evropi sa populacijom iznad 200.000 stanovnika, kao i dva glavna grada u regionu, gde je populacija stanovnika ispod 200.000. Ovaj rezultat samo je još jedna potvrda koliko je Srbija unapredila svoju poslovnu klimu i koliko sve reforme koje Vlada Srbije sprovodi ne prolaze neopaženo ni u svetu.

Očekivano je da ovakva priznanja umnogome doprinesu dodatnom privlačenju stranih investitora, s obzirom na to da ovakve reference čine bitan faktor pri njihovoj odluci o potencijalnim ivestiranjima.

U okviru samita „Emerging Europe“ 23. juna u Briselu biće održana i ceremonija dodele nagrada. ”Budućnost Evrope u usponu 2022.” je peto izdanje nagrada koji prikazuje najbolje iz regiona: pojedince, javne i privatne organizacije, kao i projekte i inicijative.

Ove godine u finale su ušla i tri programa iz Srbije: ”Moja prva plata”, ”Digitalna ekspedicija” i ”Nesalomivi”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x