Begović: Ne postoji nacionalni genom, Balkan je podneblje raznovrsnih gena

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/B_Me
Podelite vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je povodom kritika najave uvoza reproduktivnog materjala za vantelesnu oplodnju da se takvom procedurom ne može uticati na promenu genoma jer ne postoji “srpski” niti bilo koji drugi nacionalni genom.

Ona je za današnju Politiku rekla da Balkan obiluje velikom raznovrsnošću gena jer je oduvek bio podneblje velikih migratornih kretanja, i dodala da je “godinama” u pripremi projekat koji bi trebalo sekvenciranjem genoma 1.000 pojedinaca da pokaže koje su kombinacije genetike tipične za odredjene populacije na Balkanu.

“Kroz bioinformatičke analize saznaćemo kakve su tragove ostavile migracije na Balkanu. Biće to prilika da raskrstimo sa mitovima o našoj izuzetnoj nacionalnoj genetici. Svi mi na ovoj planeti smo jedinstveni i samim tim izuzetni”, rekla je ona o projektu “1.000 genoma”.

Navela je da će to istraživanje doprineti saznanjima koje su bolesti nastale zbog specifične genetike populacije u regionu Balkana i dodala da se na osnovu toga može razviti najefikasniji lek, ili planirati uvoz već postojećeg.

“Sekvenciranjem genoma može se saznati koje će se bolesti kod nekog sigurno ispoljiti, a za koje postoji velika verovatnoća. Na tom polju su najveća otkrića i tu je cela medicina fokusirana, na kvalitetnu prognozu i dijagnostiku, na uzrok bolesti”, naglasila je Begović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x