BCBP i JUKOM: Ispitati sve informacije o povezanosti visokih službenika MUP-a sa krijumčarima ljudi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Uprava carina Republike Srbije
Podelite vest

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) zatražili su od Tužilaštva za organizovani kriminal da ozbiljno ispita sve informacije o povezanosti visokih službenika MUP-a s uhapšenim osobama koje su osumnjičene za krijumčarenje migranata.

“Informacije koje je naveo BIRN u istraživačkom tekstu koji je objavljen 22. juna, ali i sama razmera eskalacije nasilja medju migrantima i krijumčarima, samo dva dana nakon objave pomenutog teksta, ukazuju da Ministarstvo unutrašnjih poslova snosi veliki deo odgovornosti za ugrožavanje bezbednosti gradjana”, navodi se u zajedničkom saopštenju te dve nevladine organizacije (NVO).

Oni su ocenili da izjave i aktivnosti svakog ministra unutrašnjih poslova moraju biti usmerene pre svega na “kontrolu, integritet i odgovornost MUP-a”.

“Činjenica da je sam ministar (Aleksandar Vulin) lično oformio tzv. operativnu udarnu grupu MUP-a, koja uključuje i Sektor unutrašnje kontrole, ne može otkloniti posledice očiglednog neadekvatnog odnosa prema krijumčarenju ljudi čije štetne posledice poslednjih meseci doživljavaju eskalaciju u mestima i gradovima u Vojvodini”, dodaje se u saopštenju.

Po njihovim rečima, tokom mandata ministra Vulina, “kriminal je eskalirao u toj oblasti”, kao i da njegove “česte izjave govora mržnje izazivaju netrpeljivost i mržnju prema svim drugačijim u Srbiji, uključujući nacionalne manjine i migrante”.

“Višegodišnjim pasivnim držanjem MUP-a narušena je i zvanična politika Srbije u upravljanju migracijama, koja podrazumeva prihvatanje i raznovrsnu podršku izbeglicama. Aleksandar Vulin je u poslednje dva vladina mandata bio u bezbednosnim strukturama, te kao ministar odbrane i kao ministar unutrašnjih poslova svojim izjavama narušio integritet sektora bezbednosti i ugrožava zvaničnu politiku Vlade Srbije u pogledu evropskih integracija”, ocenili su iz tih NVO.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x