Banke najavljuju povećanja provizija i naknada

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Od 1. septembra prestaje da važi dogovor između Narodne banke Srbije (NBS) i privatnih banaka o zamrzavanju cena naknada i provizija, što znači da će moći da povećaju cene usluga, poput onlajn plaćanja i održavanja računa, preneo je danas N1.

Povećanje tih cena, kako je navedeno, najavila je Intesa, koja će održavanje računa naplaćivati i do 799 dinara, u zavisnosti od računa, a izvod platnog računa 100 dinara umesto 70.

U ovom trenutku, cena osnovnih bankarskih usluga mesečno iznosi 150 dinara i uključuje održavanje dinarskog tekućeg računa, podizanje gotovine na šalterima i bankomatima, elektronsko, odnosno mobilno bankarstvo, QR transakcije i drugo.

Visinu cene tih i drugih usluga banke određuju same, ali uz obaveznu, prethodnu saglasnost NBS.

Povećanje naknada i provizija je gotovo izvesno, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić.

“S jedne stane, verovatno postoji neka vrsta smanjene konkurencije, pa se banke međusobno dogovaraju da neke usluge naplaćuju više nego što bi to bio slučaj u konkurentnim uslovima”, rekao je Šoškić.

Dodao je da nisu baš svi detalji ugovora sa bankama, posebno kreditnih, nepromenjivi.

Svaki klijent, kako je rekao, kada pokaže sposobnost da redovno vraća obaveze banci, on se već time deklarisao kao neko ko je kreditno sposoban i već se tu otvara osnov za neko pregovaranje o tome da se neke od provizija eventualno smanje i ukinu.

Pre nego što počnu da naplaćuju usluge po novom cenovniku, banke će, prema Zakonu o platnim uslugama, o evenutalnim promenama, morati da obaveste klijente najmanje dva meseca ranije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x