Atanacković: Moguće nestašice goriva na pumpama ako marže ne budu povećane

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay. com IADE-Michoko
Podelite vest

Nestašica goriva na pumpama u Srbiji je moguća ako se od 11. marta ne dozvoli slobodno formiranje cena naftnih derivata ili nova marža jer su dosadašnju “pojeli” troškovi nabavke pa je izjednačena nabavna i prodajna cena goriva, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je za Betu rekao da privatni vlasnici pumpi naftne derivate nabavljaju uglavnom od Naftne industrije Srbije (NIS) i od kompanije MOL, i da je od juče NIS ograničio isporuke po jednoj transakciji dnevno na 1.000 litara goriva.

“U NIS-u je najavljena nova cena sa sledećom isporukom i to će značiti da će se nabavna i prodajna cena izjednačiti i da vlasnici pumpi neće imati nikakvu zaradu pa je pitanje i da li će nabavljati gorivo”, rekao je Atanacković koji je i vlasnik pumpi.

Dodao je da bi rešenje možda bilo da se dozvoli ograničena marža.

Uredba o ograničenju cena goriva koju je 10. februara donela Vlada Srbije ističe 10 marta.

Tom uredbom propisano je da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 iznosi 179 dinara (1,5 evra), odnosno 171 dinar (oko 1,4 evra) po litru.

Vlada Srbije je donela Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x