Arhitekte: Generalštab je remek-delo, moguće ga je rekonstruisati

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B92 video printscreen
Podelite vest

Udruženje arhitekata Srbije je danas ocenilo da su zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane u centru Beograda, bombardovane 1999, “originalno remek-delo modernog i kompleksnog arhitektonskog izraza koje svedoči da kao društvo možemo da iznedrimo kvalitet koji smo do sada bili kadri da prepoznamo i sačuvamo”.

Povodom “dnevno-političke debate” o mogućoj prenameni tog zemljišta i ustupanja privatnom investitoru kompleksa tih objekata”, u saopštenju Skupštine Udruženje arhitekata Srbije se kaće da je rekonstrukcija moguća za šta postoji “mnoštvo svetskih primera ratom devastiranih, urušenih objekata i celina”.

Nedavno je objavljen plan da se jednom američkom investitoru omogući da na tom mestu izgrade luksuzne hotele i stanove. Međutim, piše u saopštenju, postoji niz arhitektonskih pristupa kojima se objekti privode novim namenama, uz očuvanje prepoznatih i zakonom zaštićenih vrednosti.

Ističe se da je kompleks objekata DSNO–Generalštab arhitekte Nikole Dobrovića iz 1965. godine “arhitektonska i prostorno urbanistička celina nesumnjive i apsolutne arhitektonske vrednosti” i deo je identiteta Beograda, upisan u “kolektivnu memoriju lokalne istorije otpora oružanim agresijama koji su generacije pre nas iznele u borbi za nezavisnost i formiranje državnog i kulturnog identiteta”.

Udruženje podseća da je Vlada Srbije taj kompleks zgrada 2005. godine proglasila za spomenik kulture iz čega je proistekao niz mera za zaštitu tih objekata i njihove okoline.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x