APV: U Novom Sadu 38.000 novoupisanih birača više od aprila 2022.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Dragan Gojić
Podelite vest

Akcija progresivne Vojvodine (APV) saopštila je da je u Novom Sadu, od aprila 2022. do izbora 2023. broj novoupisanih birača porastao za 38.000, te to ocenila kao “mehanizam izborne krađe”.

Navela je da je na osnovu analize “izbornih nepravilnosti i nezakonitih radnji” na decembarskim izborima, ustanovila da je “pored manipulacija na pojedinim biračkim mestima”, glavni mehanizam, kako tvrdi, izborne krađe u Novom Sadu, bilo ogromno povećanje broja novoupisanih birača. U saopštenju piše da je od aprila 2022. do izbora 2023. taj broj porastao za 38.000, odnosno deset procenata biračkog tela.

Iz APV su dodali da su, na osnovu analize javno dostupnih podataka i odgovora dobijenih po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, došli do podatka da je broj izbrisanih iz biračkog spiska za dati period veći od 32.000.

Naveli su da on “podrazumeva oko 10.000 umrlih, lica koja su se u međuvremenu odselila u druge opštine, ali ne i iseljene u inostranstvo”.

“Prostim sabiranjem broja izbrisanih lica iz biračkog spiska (32.000) i broja za koji se povećao ukupno broj birača (5.688) u odnosu na prethodne parlamentarne izbore dolazimo do podatka da je broj novoupisanih birača u tom periodu bio čak 38.000!”, preciziraju iz APV.

Dodaju i da je u pomenutom periodu 7.000 Novosađana steklo biračko pravo po osnovu punoletstva, te da ova računica pokazuje da se u Novi Sad u istom periodu doselilo više od 30.000 punoletnih.

APV je najavila da će narednih dana dati predloge šta je neophodno uraditi kako se “izborna krađa ne bi ponovila”.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x