TOP 10 novoosnovanih delatnosti: nespecijalizovana trgovina na veliko, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, računarsko programiranje, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta

APR: U Srbiji 2021. osnovano 9.635 privrednih društava, 459 više nego godinu pre

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada RS
Podelite vest

Agencija za privredne register (APR) objavila je danas da je u Srbiji prošle godine osnovano 9.635 privrednih društava, za 459 više nego 2020, odnosno za 478 više u odnosu na 2019. godinu. Takodje, u 2021. godini je registrovano i 34.378 novih preduzetnika, za 4.568 više nego godinu pre, ali i za 2.782 manje u odnosu na pred-kovid period 2019. godine, u kojoj je bilo osnovano 37.160 preduzetničkih radnji, rečeno je agenciji Beta u APR.

Precizirano je i da je u Srbiji je, prema podacima od 4. januara, registrovano 124.260 aktivnih privrednih društava i 290.445 preduzetnika, što je za 2.570 društava i za 11.489 preduzetnika više nego na početku 2021. godine. Kako je navedeno, od ukupno 44.013 privrednih subjekata, koji su osnovani u 2021. godini, putem elektronske registracione prijave osnovano je njih 3.584, odnosno 8,14 odsto od ukupnog broja osnovanih privrednih subjekata te godine.

Iz Registra privrednih subjekata je u 2021. obrisano 7.046 privrednih društava, za 936 manje nego 2020. godine. Iz APR-a su ukazali da je, kako bi se ispravno razumeli uporedni podaci o obrisanim privrednim društvima u 2019, važno podsetiti da je u toj godini obrisano 27.163 društava, ali je od tog broja, po službenoj dužnosti, iz registra obrisano 24.380 privrednih društava nakon sprovedenog postupka prinudne likvidacije.

Ovaj postupak je primenjen kod privrednih društava koja nisu dve uzastopne godine dostavila APR-u svoje finansijske izveštaje, kao i kod onih društava koja su napravila druge propuste u poslovanju, suprotno zakonu o privrednim društvima.

APR je u toj, 2019. godini prvi put sproveo postupak prinudne likvidacije propisan zakonom o privrednim društvima, tako da je u toj godini broj obrisanih višestruko povećan u odnosu na sve prethodne i godine koje su usledile nakon 2019. godine, tako da ti podaci nisu uporedivi.

Takodje, iz registra je 2021. izbrisano 22.934 preduzetnika, za 882 manje nego godinu pre i za 659 manje nego 2019. godine.

Navedeno je da kod osnovanih privrednih društava, u TOP 10 delatnosti spadaju: nespecijalizovana trgovina na veliko, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, računarsko programiranje, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta.

Tu su i poslovanje restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima i konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije.

Кod novoosnovanih preduzetnika, u TOP 10 delatnosti spadaju: poslovanje restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta, poslovanje frizerskih i kozmetičkih salona, održavanje i popravka motornih vozila, računarsko programiranje, usluge pripremanja i posluživanja pića, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, ostali nepomenuti specifični gradjevinski radovi, postavljanje podnih i zidnih obloga.

Iz APR su naveli da kod obrisanih privrednih društava, u TOP 10 delatnosti spadaju: nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, rad restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, drumski prevoz tereta, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, računarsko programiranje, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostala trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, trgovina automobilima i lakim motornim vozilima.

Кod obrisanih preduzetnika, u TOP 10 delatnosti spadaju: računarsko programiranje, poslovanje restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, taksi prevoz, usluge pripremanja i posluživanja pića, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, poslovanje frizerskih i kozmetičkih salona, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, proizvodnja ostale odeće.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x