Apelacioni sud potvrdio da Fondacija ‘Alek Kavćić’ ima pravo da promoviše besplatne udžbenike

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

besplatnabiblioteka.com printscreen
Podelite vest

Fondacija “Alek Kavčić” saopštila je danas da je Privredni apelacioni sud pravosnažno presudio u korist te Fondacije, po tužbi izdavačke kuće Klett, kojom se potvrđuje ranija odluka Privrednog suda u Beogradu da Fondacija ima pravo da promoviše besplatne udžbenike u javnosti.

Kako je navedeno, odlukom Privrednog apelacionog suda, potvrđeno je pravo Fondacije “Alek Kavčić” da predstavlja besplatne udžbenike u javnosti preko platforme besplatnabiblioteka.com.
Iz Fondfacije su ocenili da je jednim dobijenim sudskim procesom “zaustavljeno diskreditovanje i osporavanje rada Fondacije na uvođenju besplatnih udžbenika za sve đake u Srbiji”.

“Ova odluka Privrednog apelacionog suda važna je i zbog toga što je potvrđeno da Fondacija ‘Alek Kavčić’ ne može da bude konkurent privrednom društvu u smislu Zakona o trgovini, jer je sud utvrdio da cilj Fondacije nije ostvarivanje dobiti dok privrednom društvu jeste, ali i da upotreba udžbenika u školi nije jedini razlog što neko koristi udžbenike, čime se indirektno potvrđuje da pojam udžbenika nije nužno vezan za primenu u školama”, izjavio je osnivač Fondacije Aleksandar Kavčić.

Ocenio je i da se ovom i ostalim dobijenim presudama u korist Fondacije “jača poverenje ne samo lokalne zajednice već i samih roditelja i nastavnika u opravdanost korišćenja besplatnih udžbenika Fondacije ‘Alek Kavčić’, za čiju upotrebu u nastavi je odobrenje dobijeno i od Ministarstva, a koji su jednaki ili i bolji u odnosu na one skupe”.

Izdavačka kuća Klett nema pravo žalbe i obavezuje se po presudi da plati troškove suđenja Fondaciji “Alek Kavčić” u vrednosti većoj od 600.000 dinara. Podseća se da je Fondacija “Alek Kavčić” osnovana u Americi 2017. godine, a da je u Srbiji počela da radi 2020. sa osnovnim ciljem promocije obrazovanja i nauke.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x