Apel za odgovornost sa osam zahteva strankama i koalicijama demokratske opozicije potpisalo više od 50 javnih ličnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Više od pedeset javnih ličnosti Srbije uputilo je javni apel strankama i koalicijama demokratske opozicije sa osam zahteva. U apelu se ističe da je „srpsko društvo pred potpunim kolapsom“ i da Srbija nema vremena za podele, da je „Srbiji potrebna ne samo smena vlasti već i preuzimanje odgovornosti  za nove politike koje će se suočiti sa nataloženim problemima“. Apel za odgovornost prenosimo u celini, na dnu stranice su potpisnici.

APEL ZA ODGOVORNOST

Malo je reći da je srpsko društvo pred potpunim kolapsom. Devastacija koja ostaje iza decenije naprednjačkog režima takvih je razmera da će se s njenim posledicama suočavati generacije. Moralno posrnuće, političko i prirodno zagađenje, upropašćavanje kulturnog nasleđa i veličanje neukusa manifestacije su društva duboko ogrezlog u sveopštoj korupciji. Ako se proces uništavanja države, institucija, javne imovine, gradova i prirode najhitnije ne zaustavi, i sam opstanak zemlje, u ekonomskom, kulturnom, demografskom smislu, ozbiljno se dovodi u pitanje.

Srbija nema vremena za podele, za partikularne stranačke interese, nema vremena za neodlučnost, neprincipijelnost i nedoslednost.

Uprkos opustošenim institucijama, očajnim medijskim uslovima, pritiscima kojima su građani izloženi, mišljenja smo da je proteklih meseci u Srbiji došlo do izrazitog buđenja građanske, ekološke i političke svesti koja može da donese značajne promene. Verujemo da je na predstojećim izborima ta promena moguća.

Srbiji je neophodna ne samo smena vlasti, već i preuzumanje odgovornosti za nove politike koje će se spremno suočiti sa nataloženim problemima. Uz apsolutnu podršku izlasku opozicije u više programskih kolona, uz uverenje da politički i vrednosno srodne kolone zbirno imaju velike šanse za izborni uspeh, smatramo da je neophodno da se usaglase principi koji stoje iznad specifičnih programskih i usko partijskih ciljeva, a koji suštinski objedinjuju sve demokratske snage u borbi protiv jedinog protivnika – naprednjačkog režima.

U tom smislu, uvereni da na ovaj način saopštavamo volju velikog broja građana Srbije, strankama i koalicijama demokratske opozicije upućujemo sledeće zahteve:

1 – da na predstojećim izborima i tokom predizborne kampanje sve stranke i koalicije zastupaju svoje autentične političke programe, ali uz obavezno uzajamno poštovanje, podršku i isticanje zajedničkog cilja – a to je smena aktuelne vlasti. Neprihvatljiv je i duboko štetan svaki sukob i razmena optužbi između stranaka i koalicija koje pretenduju na glasove demokratske Srbije.

2 – zajednička i koordinisana kontrola izbornog procesa i zaštita glasačkih kutija je ključna za uspeh izbora u datim okolnostima. Potpuno je jasno da se glasačke kutije moraju braniti od institucionalizovanog režimskog nasilja i da je jedini način njihove odbrane fizičko prisustvo značajnog broja kontrolora, čija se masovnost i raspored na biračkim mestima može omogućiti samo saradnjom svih stranaka demokratske orijentacije.

3 – da se stranke opozicije nedvosmisleno i javno obavežu da neće ulaziti u bilo kakvu postizbornu saradnju i koaliciju sa partijama, udruženjima građana i pojedincima koji su direktno ili indirektno zloupotrebljavali Ustavom definisane nadležnosti najviših državnih institucija.

4 – da se svi učesnici izbora već sada obavežu da će nakon smene aktuelne vlasti obezbediti uslove za neometano ispitivanje i utvrđivanje eventualnih zloupotreba koje su počinjene u ime ili za račun aktuelnih vladajućih političkih organizacija, i njihovo sankcionisanje u skladu sa zakonom ukoliko se utvrdi da je delovanjem istih učinjena šteta državi Srbiji i njenim građanima.

5 – da se opozicija koja izlazi na izbore, garantujući nezavisnost pravosuđa, obaveže da će po smeni vlasti bezrezervno podržati pravosudne organe u utvrđivanju eventualne krivične odgovornosti i u sprovođenju krivičnih postupaka protiv svih pojedinaca uključenih u afere koje su devastirale Srbiju tokom decenije naprednjačke vladavine.

6 – da se odmah po smeni vlasti, a po preporuci posebnog tela sačinjenog od strane nespornih nestranačkih autoriteta iz oblasti nauke, kulture i prava, obustave svi sporni projekti kojima se ugrožava zdravlje, priroda, kulturno nasleđe, infrastruktura, a koje je inicirala ili sprovela u delo naprednjačka vlast, kao i da se pokrenu postupci za utvrđivanje odgovornosti za sve koruptivne, protivpravne, zdravstveno ugrožavajuće i kulturološki sporne projekte realizovane od strane aktuelne vlasti.

7 – da se stranke i koalicije, u ime demokratskih i građanskih vrednosti za koje se zalažu, jasno, javno i bez alternative izjasne o svom zalaganju za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao najvažnijem političkom, ekonomskom i kulturnom partneru savremene Srbije.

8 – da se stranke i koalicije dogovore oko zajedničkog predsedničkog kandidata koji će kompetentno predstavljati vrednosti savremene, evropske Srbije svesne svog identiteta i kulturnog nasleđa, i koji će racionalno i odgovorno zastupati interese svih građana Srbije, promovišući univerzalne vrednosti suživota, saradnje, uzajamnog poštovanja i pomirenja svih naroda u zemlji i okruženju.

Pozivamo sve demokratske snage Srbije koje nameravaju da u aprilu izađu na izbore, da se pred građanima javno obavežu da će stati uz navedene principe, bez čije primene Srbija, po našem mišljenju, ne može da započne dug i težak proces suočavanja sa nasleđem naprednjačke vladavine i otpočne obnovu države i društva. Pozivamo vas da javnim iskazivanjem saglasnosti i obavezivanjem na poštovanje sadržaja ovog dokumenta građanima Srbije, naviknutim na razočaranja i nedoslednosti, pošaljete poruku da u zajedništvu i principijelnosti postoji realna šansa za stvarnu i korenitu promenu sistema.

Potpisnici:

Dejan Atanacković

Dušan Petričić

Rade Radovanović

Dragoljub Bakić

Tamara Tripić

Svetlana Bojković

Srđan Dragojević

Milena Dragićević Šešić

Vesna Rakić Vodinelić

Dubravka Stojanović

Irina Subotić

Gojko Subotić

Vesna Pešić

Vida Petrović Škero

Rodoljub Šabić

Vukašin Obradović

Čedomir Čupić

Žarko Trebješanin

Ratko Božović

Božidar Andrejić

Marko Vidojković

Novi Nebojša Milenković

Zoran Erić

Jelena Lengold

Aleksandar Baljak

Dragan Velikić

Aleksandra Bosnić Đurić

Mirjana Đurđević

Dejan Aleksić

Aleksandar Baucal

Bojana Selaković

Jelena Đorđević

Aida Ćorović

Marko Oljača

Gabor Bodiš

Boris Varga

Ivan Lalić

Maja Lalić

Marko Lađušić

Ljubiša Jovanović

Tatjana Rosić

Lola Milojević

Tihomir Brajović

Dejan Lekić

Ljubiša Simović

Dragan Popović

Đokica Jovanović

Slobodan Cvejić

Petar Janjatović

Vladimir Arsenić

Zoran Radovanović

Dijana Milošević

Nebojša Romčević

Vera Šoti

Branislava Kostić

Natalija Mićunović

Milorad Roganović

Nandor Ljubanović

Bojana Bodroža

Branka Parlić

Zorana Šuvaković

Nedim Sejdinović

Mirjana Radojević

Milka Marinković

 

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x