Američki je daleko, a SRPSKI HOLYWOOD vam je na dohvat ruke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

SRPSKI HOLYWOOD: Luka Stojković
Podelite vest

Mnoge koji putuju Ibarskom magistralom i jesu u blizini Gornjeg Milanovca iznenadiće veliki beli natpis HOLYWOOD koji blješti na planini Rudnik. Ovom srpskom natpisu nedostaje jedno slovo “L”, zbog poštovanja autorskih prava, da ne bude totalni plagijat originalnog natpisa iz Los Andjelesa.

Ivan Jakovljević – Ivo Car glavni je “krivac” za sve lepo što se ovde dešava.

Usred Šumadije, na padinama planine Rudnik u selu Mutanj ozbiljno se razvija entno turizam sve zahvaljujući vrednim domaćinima. Puno rada, malo mašte i dobre volje dovodi na hiljade turista iz Srbije u ovo malo selo nadomag Gornjeg Milanovca.

“Kako smo koračali kroz šumu planinom Rudnik i dostizali sve veću nadmorsku visinu, išćekivanje je bilo sve veće, jer sam dosta čuo priča o ovom lepom mestu”, kaže reporter redakcije Vidi Srbiju Luka Stojković.

Na samom vrhu pravi užitak, fantastičan pogled na Vrh Rudnik i Vrh Ostrvice.

“Ono što nas je pored vidikovca posebno oduševilo su velike ljuljaške i jedno stado ovaca koje nas je dočekalo. Trava pokošena, stolovi za izlet očiščeni, vazduh prelep, a pogled vredan dugog pešačenja…”, kaže Luka.

On dodaje i da je najbolje Srpski Holywood posetiti tokom radnih dana jer tada slabo koga ima, dok vikendom ovaj kraj vrvi od ljudi, što potvrđuju meštani. Ulaz se naplaćuje 100 dinara za odrasle i 50 dinara za decu.

SRPSKI HOLYWOOD: Luka Stojković

Zemlja Čarobnjaka iz Oza izgrađena je jula 2010.godine

Idejni tvorac je Ivo Car. Vraćajući se svakoga dana sa posla, Iva je, kako kaže, put koji vodi do Srpskog Holivuda podsećao na scenografiju iz njegovog omiljenog filma iz detinjstva ”Čarobnjak iz Oza” . Tada mu je sinula ideja da bi mogao da izgradi ”Zemlju Čarobnjaka iz Oza” . Veliki problem je predstavljao novac, da bi se taj projekat realizovao. Za pomoć se obratio gospodinu Darku Vukobratoviću, vlasniku rudnika olova i cinka ”RUDNIK D.O.O.” čiji je Ivo i radnik.

Gospodinu Darku se svidela Ivova ideja, pa je tako donirao sav novac potreban za kompletnu izgradnju Zemlje Oz. Izgradnja je trajala puna 3 meseca. Ivu je u samoj izgradnji najviše pomogao njegov otac Zoran koji inače zna da radi sve poslove neophodne za izgradnju. Svečano otvaranje Zemlje Oz bilo je 11 – og jula 2010 godine. Crvenu trakicu na samom ulazu, ispod duge, presekao je Radojko Solujić, predsednik ”URUS-a” (Udruženje radnika umetnika Srbije). U ulozi Doroti koja je posetioce vodila kroz Oz, bila je učenica, tada 6. razreda osnovne škole u ​​Gornjem Milanovcu, Katarina Živanović.

Od tada, pa do današnjih dana, zemlju Oz je posetilo više od 5000 ljudi i dece. Najviše posetilaca je vikendom, i to su uglavnom čitave porodice, naravno, najviše se obraduju najmlađi. Dragi naši, dobro nam došli! ovako domaćini pozivaju sa zvaničnog sajta Srpskog Holywood-a.

Ovde je organizovan i Međunarodni filmski festival “Srpski Holywood”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x