Aleksić na raspravi o budžetu: Režim SNS-a zadužio Srbiju više nego svi posle Tita zajedno

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Miroslav Aleksić, Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)
Podelite vest

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da vlast planira “neviđenu pljačku budžeta” za 2023. godinu i da je korupcija poprimila nezamislive razmere, a da je “režim Srpske napredne stranke (SNS) zadužio Srbiju” više nego sve vlade u poslednjih 40 godina.

“Verujem da će uskoro doći dan kada ćete odgovarati pred sudom i pred zakonom zbog pljačke. Vlast Aleksandra Vučića zadužila je građane Srbije više nego Milošević, Tadić, Koštunica i Đinđić zajedno – najviše posle Josipa Broza Tita. Sledeće godine planirate da zadužite građane za još 11 milijardi evra, što je više nego za ceo mandat Mirka Cvetkovića od 2008. godine do 2012. godine”, rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o budžetu za 2023. godinu.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Aleksić je povodom izlaganja ministra finansija Siniše Malog u Skupštini Srbije rekao da je “suština da Srbija srlja u dužničko ropstvo i ovaj budžet gura građane” da budu dužnički robovi, kao i da “u budžetu nema nijedne antiinflatorne mere” što znači da predstoji katastrofa.

Aleksić je naveo da velike poslove koji se finansiraju iz budžeta po pravilu dobija firma “Milenijum tim”, bliska ministru finansija Siniši Malom.

“‘Milenijum tim’ će graditi Nacionalni stadion od 540 miliona evra. Rušenje Starog savskog mosta – podizvođač ‘Milenijum tim’. To je firma u kojoj je Mali bio angažovan, a njegov rođeni brat koristio je automobil i stan te firme. Imate odlične odnose sa njima, a oni sve poslove dobijaju iz budžeta i rade gasifikaciju bez tendera”, rekao je Aleksić.

Aleksić je pitao Malog da li mu je poznata firma “ABL solvent” i ko je Davor Macura, i da li nešto zna o Alta banci.

“Oni su vlasnici 107 objekata širom Srbije. Agencija za osiguranje depozita je prodala državnu imovinu vrednu 1,82 milijarde evra za 51 milion evra, i to je kupio gubitaš ‘ABL solvent’ koji se bavi otkupom nenaplativih potraživanja od banaka. Samo hipoteka za Beobanke na IMT-om je 60 miliona evra, i tu ste predvideli gradnju 5.000 stanova na 150.000 kvadratnih metara. Firma gubitaš je vlasnik IMT-a a Siniša Mali je i te kako odgovoran za to”, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da su građani shvatili da vlast manipuliše podacima i menja metodologiju računanja bruto društvenog proizvoda, a istina je da je budžetski deficit 264 milijarde dinara i da će on biti popunjen novim zaduživanjima.

“Do kraja sledeće godine svaki građanin Srbije biće zadužen 6.000 evra, a Srbija je jedna od najnerazvijenih država u Evropi”, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da će “neviđena pljačka budžeta” biti sprovedena i kroz “razne IT usluge”, za koje je planirano devet milijardi dinara.

“Najveći deo ide preko Ministarstva finansija. Neke od njih su već realizovane ili je u toku realizacija – 503 miliona dinara za proširenje sistema za poslovno izveštavanje Uprave za trezor, posao je dobila Informatika MDS informatički inženjering. Informatika je dobila 479 miliona dinara za objedinjavanje računovodstvenih informacionih sistema. Licence za tehničku podršku nadogradnje e-faktura, opet Informatika 117 miliona dinara”, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je Ministarstvo finansija platilo softver za praćenje ugovora 356 miliona dinara preduzeću MDS Informatički inženjering, i za održavanje sistema za konsolidaciju podataka 295 miliona, a firmi Aseko, u kojoj je radio brat premijerke Ane Brnabić platilo je 136 miliona dinara ove godine.

Dodao je da je vlast prodala sve što je vredelo u Srbiji – PKB, JAT, rudnike, institute, a da su na prodaju ostali još EPS i Telekom.

“EPS je bio jedan bio jedan od stubova privrede Srbije i izvozio je struju leti i bio motor privrednog razvoja dok niste odlučili da vlasnika pečenjare Milorada Grčića postavite za direktora, pa ste onda ste rasprodali rezerve uglja da biste mogli da kažete kako imate dobre ekonomske pokazatelje”, rekao je Aleksić.

On je upitao “šta je plan za EPS”.

“Prvo ste ga usitnili na male sisteme, pa ste doveli vlasnika pečenjare za direktora, pa ste umesto uglja trošili glinu nalivenu mazutom, pa ste ga pretvorili u gubitaša. EPS je uplaćivao 1,9 milijardi dinara u budžet, a sada mu mi dajemo milijardu. Sada ste doveli Norvežane i pretvarate ga u akcionarsko društvo da biste mogli da krčmite deo po deo”, zaključio je Aleksić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x