Abazović: Sporazum Kosova i Srbije dobar za ceo region

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Facebook
Podelite vest

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović je u Prištini ocenio da je sporazum između Kosova i Srbije postignut u Briselu i Ohridu ima, kako je rekao, dobar za sve u regionu.

“Postizanje sporazuma između Kosova i Srbije ima izuzetno dobre implikacije za sve u regionu. Razumem da je to pitanje između dve države i mi nemamo ambiciju da tu ulazimo i da se mešamo, niti je to na nama”, rekao je on u intervju za TV Klan Kosova.

Dalje je rekao da bi bilo jako dobro da se postigne konačan dogovor.

“Kao neko ko je zaista prijatelj, brat, kao neko ko ih voli, mislim da bi bilo sjajno da se postigne konačan dogovor. Bila bi velika korist za sve”, nastavio je on.

Govoreći o odnosima sa Rusijom rekao je da su sve ruske diplomate sem ambasadora proglasili personom “non grata”.

“U Crnoj Gori je ostao samo ruski ambasador. Nemamo više koga da proglasimo non-grata (nepoželjnom osobom)”, kazao je on

Ocenio je da je veoma zadovoljan uspehom koji je postigao tokom dve i po godine vlasti i dodao da je spreman za još jedan mandat, ali je za to još rano govoriti. Rekao je da je istovremeno spreman da ode u opoziciju ili (političku) penziju.

Govoreći o izboru Jakova Milatovića za predsednika Crne Gore, kazao je da je poraz Mila Đukanovića, poraz vlasti koju je odlikovala “korupcija, ratni zločini, izuzetno bogatstvo saradnika i njegove porodice i siromaštvo naroda”

“Iskreno govoreći, razlika u glasovima je bila neočekivana čak i sa moje strane. Bio sam siguran u njegov poraz, ali ne i ovu razliku, zaista, ni najveći optimisti to nisu predvideli”, rekao je Abazović.

Dodao je da se geopolitička pitanja Crne Gore neće menjati, jer prema njemu, imaju jedan cilj, a to je da Crna Gora uđe u Evropsku uniju (EU).

“Ne možemo u EU ako ne poštujemo pravila koja se odnose i u spoljnoj politici. Mi smo zemlja čija je spoljna politika 100 odsto kompatibilna sa spoljnom politikom EU”, rekao je Abazović.

On je juče doputovao u trodnevnu posetu Kosovu tokom koje će se susresti sa najvišim zvaničnicima Kosova, gradonačelnikom Prištine, liderima opozicionih stranaka i posetiti verske i kulturne objekte.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x